Românul care se ocupă de comerțul cu arme din Ucraina. Totul despre teatrul de război și teroarea implementată de Rusia (exclusiv)
În timp ce Ucraina continuă să respingă avansul Rusiei în unele dintre cele mai mari orașe ale sale, oficialii ucraineni au declarat la 27 februarie că au fost de acord să poarte discuții cu Rusia fără condiții prealabile. Discuțiile vor avea loc de-a lungul graniței dintre Ucraina și Belarus și urmează unei convorbiri între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și liderul belarus susținut de Rusia, Aleksandr Lukașenko. Dar paradoxul acestui nou conflict ruso-ucrainean este că trupele ucrianene încă folosesc armament de tehnologie rusească, având în vedere că, nu cu mult timp în urmă, era unul din principalii producători ai fostei URSS de armament. Situația acestui conflict a fost explicată de un român, comerciant de armament pe piața ucraineană, într-un interviu acordat redacției Impact.
Ucraina, jucător important în comerțul mondial cu arme
Ucraina este o parte importantă a comerțului mondial cu arme, atât ca producător de componente ale echipamentelor militare, cât și ca sursă de arme ilicite care alimentează conflictele din întreaga lume. Această din urmă evoluție s-a agravat, de fapt, de la izbucnirea războiului din Donbass în 2014.
O parte din această conectivitate cu piețele globale este legată de moștenirea sovietică a țării, o vastă rețea de instalații militaro-industriale care a susținut producția de apărare în anii 1950-1980. Sovieticii erau atunci implicați într-o luptă pentru putere cu Occidentul pentru influență geopolitică, superioritate militară și, bineînțeles, paritate nucleară.
O consecință mult mai puțin înțeleasă a acestei concentrări asupra apărării a fost impactul său asupra politicii sovietice, în special proeminența crescândă a elitelor economice regionale din sud-estul Ucrainei, care au ajuns să fie reprezentate în mod disproporționat la Kremlin sub conducerea lui Nikita Hrușciov și Leonid Brejnev.
Ucraina a rămas cu aproximativ 30% din industria de apărare sovietică
Relațiile dintre Moscova și Kiev în domeniul industriei de apărare au o istorie îndelungată. Când Uniunea Sovietică s-a dizolvat în 1991, Ucraina a rămas cu aproximativ 30% din industria de apărare sovietică pe teritoriul său, inclusiv aproximativ 750 de fabrici și 140 de instituții științifice și tehnice.
La momentul destrămării Uniunii Sovietice, aceste instituții angajau peste 1 milion de persoane. La începutul anilor 1990, au fost depuse o serie de eforturi pentru a converti industriile de apărare ucrainene la producția civilă, dar acestea au fost abandonate în curând.
În cele două decenii de după prăbușirea Uniunii Sovietice, tehnologia din epoca sovietică își pierdea competitivitatea pe piețele mondiale. Ucraina s-a confruntat cu o contracție economică severă și nu avea o armată suficient de mare pentru a-și susține industria de apărare supradimensionată. Prin urmare, companiile care au reușit să supraviețuiască au devenit din ce în ce mai dependente de contractele din Rusia.
Cel mai mare exportator de armament
Industria de apărare a Ucrainei este susținută în principal de exporturi. Piața ucraineană, care include cincisprezece departamente guvernamentale care sunt clienți pentru produsele de apărare naționale, absoarbe în prezent mai puțin de 30% din producția industriei de apărare a țării.
Ucraina exportă restul, în valoare de 1,3 miliarde de dolari pe an, ceea ce a făcut din Ucraina al optulea cel mai mare exportator de arme din lume între 2009 și 2013, potrivit unui studiu al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).
Ucraina a depus eforturi susținute pentru a intra în bazarul internațional de arme în anii 1990 și a reușit să obțină poziții în unele țări din Asia și Africa, inclusiv pe piețele gri și negre de arme. Exporturile de arme ucrainene acoperă domeniile aviației, construcțiilor navale și tehnologiei rachetelor.
Consolidarea unei mari părți din industria de armament deținută de statul ucrainean în Ukroboronprom, ale cărei vânzări au atins 1,79 miliarde de dolari în 2013, o creștere de 17 % față de anul precedent, a plasat conglomeratul pe lista SIPRI a celor mai mari 100 de producători de armament pentru 2011 și 2012. Deși industria de armament a fost folosită pentru generarea de venituri, o mică parte din venituri a fost reinvestită în acest sector.
Războiul ruso-ucrainean cu armament sovietic
Cu toatea astea, Ucraina duce în aceste zile un război cu Rusia, folosind într-o proporție destul de mare, armament cu tehnologie rusească. Acest lucru este confirmat într-un interviu exclusiv pentru Impact.ro de un român care a activat în piața de comerț cu armament în Ucraina:
„Un mare paradox al acestui război dintre Rusia și Ucraina, este faptul că armata ucraineană folosește armament, care deși este fabricat în țară, are la baza tehnologie sută la sută rusească. Asta se explică prin faptul că odată cu destrămarea URSS (Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice, n.r.) în 1991, Ucraina a moștenit un uriaș arsenal militar sovietic.
Practic, înainte de a-și proclama independența, Ucraina producea aproximativ 30 la sută din armamentul Uniunii Sovietice. Cea mai mare partea a luat calea exportului.”, spune Doru S, comerciantul român, pentru Impact.ro.
Legăturile strânse cu Rusia
Dintre țările străine care sprijină industria de apărare a Ucrainei, axată pe exporturi, una iese în evidență. Rusia a fost al treilea cel mai mare cumpărător de produse ucrainene legate de apărare între 2009 și 2013, după China și Pakistan.
Cu toate acestea, există piese și servicii pe care Rusia le importă în prezent doar din Ucraina. Armata rusă depinde de Motor Sich din Zaporizhia, oraș din sud-estul Ucrainei, pentru motoarele de elicopter și de uzina companiei rusești Antonov din Kiev pentru avioanele de transport.
Cel mai important, armata rusă se bazează pe Asociația Uzinei de Construcții de Mașini Sudice, cunoscută sub numele de Yuzhmash, din orașul ucrainean Dnipropetrovsk, situat în sud-estul Ucrainei, care proiectează, produce și asigură service pentru rachete și rachete.
Relația dintre industriile de apărare ucraineană și rusă a fost consolidată de ambițiosul program de modernizare militară al Rusiei, pentru care Moscova a cheltuit 720 de miliarde de dolari până în 2020.
Cheltuielile de apărare ale Rusiei aproape că s-au dublat în termeni nominali din 2007, iar numai în 2014 au crescut cu 18,4%.
Întreprinderile rusești, care trebuiau inițial să onoreze toate comenzile de echipamente ale guvernului, sunt atât de suprasolicitate, după cum a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin în decembrie 2013, încât programul de modernizare se bazează și pe industria de apărare ucraineană.
Citește și: Pe cine a sunat Volodimir Zelenski chiar aseară. Ce i-a zis despre Ucraina pentru următoarele 24 de ore
„Unul din cele mai corupte state este Ucraina”
Cu un volum extrem de mare de exporturi de echipamente militare, atât pe piața rusească, cât și în Africa și Asia, Ucraina este recunoscut și ca unul din cele mai corupte state din această zonă a Europei. În afară de exportul legal, mai spune comerciantul român, aici este una din cele mai dure piețe la negru de vânzare a armamentelor și cu cei mai duri și periculoși negociatori, ucraineni.
„Negociatorii din Ucraina sunt printre cei mai buni din lume. Și nu doar în industria militară. Și sunt foarte periculoși. De fapt. Sunt renumiți pentru acest lucru. În toate domeniile. În plus Ucraina este una din cele mai corupte state din lume. Din această cauză, zic eu, această țară nu va fi primită niciodată în Uniunea Europeană.
Este recunoscut faptul că una din cele mai corupte camera de Comerț ale vreunui stat este cea din Ucraina. Aici se lucrează, de multe ori pe față, cu bani cash. Și nu trebuie să te miri, dacă printr-o minune afli despre vreun afacerist, producător, comerciant sau intermediar din domeniul militar, că parcurge holurile Camerei de Comerț de la Kiev și că intră prin diferite birouri cu o geantă asupra lui sau a vreunui locotenent în care se află un milion de dolari sau de Euro.”, mai spune Doru S.pentru redacția Impact.ro.
Impactul economic al crizei din Ucraina
Atunci când relațiile politice dintre Moscova și Kiev s-au deteriorat la începutul anului 2014, legăturile dintre industria de apărare au avut și ele de suferit. Totul venea într-un moment în care economia Ucrainei se clătina deja din cauza anilor de proastă gestionare economică.
În urma anexării Crimeei de către Rusia în martie, Ukroboronprom a decis să oprească toate exporturile de armament și echipamente militare către Rusia.
Iuri Tereshchenko, șeful de atunci al companiei, a anunțat că „prin actul său de agresiune, Rusia a încălcat ordinea obișnuită a vieții. Există anumite tipuri de arme pe care Rusia nu le poate fabrica fără componentele Ucrainei. Aceasta este o listă lungă, nu unul, două sau trei articole”.
Imediat după acest anunț, președintele ucrainean de la acel moment, Petro Poroșenko, a impus o interdicție asupra oricărei cooperări militar-tehnologice cu Rusia.
Contractele cu Rusia sunt esențiale pentru supraviețuirea industriei de armament din Ucraina
Cu toate acestea, contractele cu Rusia sunt esențiale pentru supraviețuirea industriei de armament din Ucraina, iar presa rusă a relatat că unele companii, precum Yuzhmash, continuă să îndeplinească acordurile existente.
Ministrul rus al industriei a evaluat comenzile restante din partea Ucrainei în sectoarele civil și de apărare la peste 15 miliarde de dolari și a precizat că ruperea acestor contracte ar afecta negativ 79 de firme de apărare ucrainene și 859 de firme rusești.
În ciuda acestor pierderi potențiale, oficialii ruși au minimalizat impactul pe care ruperea relațiilor militare și de apărare l-ar avea atât asupra eforturilor de modernizare, cât și asupra stării actuale a armatei ruse.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, Rusia prelungea durata de viață a rachetelor sale RS-20 Voyevoda/SS-18 Satan până în 2019, pentru a oferi industriei ruse de apărare suficient timp pentru a dezvolta sistemul de rachete Sarmat, produs pe plan intern.
În ceea ce privește alte produse, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va fi capabilă să înlocuiască importurile legate de apărare din Ucraina în termen de doi ani și jumătate.
Pierderea legăturilor de producție militară cu Rusia ar fi devastatoare pe termen scurt
Totuși, deși exporturile ucrainene reprezintă doar o mică parte, între 4 și 7%, din totalul importurilor militare ale Rusiei, multe ramuri ale armatei ruse ar avea de suferit fără aceste piese și sisteme.
Industria de apărare s-ar confrunta cu lipsuri de componente esențiale, iar sistemele de armament care fac parte integrantă din forțele nucleare strategice ale Rusiei ar putea fi compromise fără o întreținere regulată din Ucraina.
Pentru Ucraina, o pierdere permanentă a legăturilor de producție militară cu Rusia ar fi devastatoare pe termen scurt. Ucraina produce puține sisteme de armament complete, în afară de tancurile T-84, unele rachete de apărare aeriană și sateliți spațiali din epoca sovietică și avioanele Antonov.
Kievul ar avea dificultăți în a găsi piețe alternative pentru producția sa principală de componente de hardware militar rusesc. Încetarea efectivă a contractelor cu Rusia ar putea duce la prăbușirea unora dintre companiile de apărare din Ucraina, care reprezintă o sursă majoră de locuri de muncă, în special în sudul și estul țării.
Un astfel de colaps ar duce probabil la niveluri de șomaj în industria de apărare care nu au mai fost înregistrate de la destrămarea Uniunii Sovietice.