Românii, reacţii dure pe pagina de Facebook a cancelarului austriac. Comentariile lăsate lui Karl Nehammer: „Ştiţi unde e România pe hartă?”

de: Ștefan R. Apostol
08 12. 2022

România în spațiul Schengen! Ani buni Olanda a fost principalul stat care a refuzat întrarea României în spațiul Schengen. Acum, Austria este catârul care refuză. România a avut o așteptare legitimă de a adera la spațiul Schengen, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă. Premierul a respins ca nejustificate afirmațiile austriece potrivit cărora ar fi o poartă de acces pentru migranții ilegali. Ironia situației este că românii au avut reacţii dure pe pagina de Facebook a cancelarului austriac, Karl Nehammer.

Austria este catârul! Nu vrea România în spațiul Schengen

Miniștrii de interne din Uniunea Europeană sunt așteptați să voteze astăzi dacă vor admite în spațiul Schengen România. Aceleași așteptări le au și Bulgaria, dar și Croația.

Este o decizie care necesită unanimitate, dar Austria a declarat că se opune extinderii spațiului Schengen pentru România și Bulgaria.

Karl Nehammer a afirmat că „numărul de migranți ilegali care trec prin spațiul Schengen ar trebui să scadă pentru a fi de acord”.

Datele agenției UE de supraveghere a frontierelor Frontex au arătat că migranții ilegali intră în UE cu precădere din Balcanii de Vest, nu din România.

„Practic, nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment. Înțelegem cu toții că problema imigrației ilegale.

Este o discuție sensibilă din punct de vedere politic în multe state membre.

Dar blocarea aderării României la spațiul Schengen nu va aduce Austriei răspunsurile pe care le dorește.”, a declarat ieri premierul Nicolae Ciucă.

Olanda, care s-a opus anterior candidaturii României la Schengen, o susține acum. Cu toate astea, Olanda se opune în continuare intrării Bulgariei.

Motivul este tocmai cel invocat eronat de Karl Nehammer, referitor la România în spațiul Schengen. Un vot anterior, desfășurat în 2011, a fost blocat de mai multe state, care au invocat preocupări legate de corupție și crimă organizată.

România și Bulgaria se află pe rute importante de comerț ilegal cu arme, droguri și trafic de persoane către Europa. Cu toate astea, Comisia Europeană a declarat că acestea au fost investigate temeinic și că îndeplinesc toate cerințele Schengen.

„Avem argumente obiective cu privire la disponibilitatea României de a adera la Schengen.

Angajamentul nostru de a contribui la securitatea europeană este ferm.

Am dovedit-o de-a lungul anilor și, mai recent, în contextul crizei din Ucraina.”, a mai declarat ieri premierul Nicolae Ciucă.

România, membră a UE și NATO, are o frontieră comună de 650 de kilometri cu Ucraina. Puțin sub trei milioane de ucraineni au fugit în Europa prin România în cele nouă luni de când Rusia a invadat țara.

Vezi și:  Kelemen Hunor rupe tăcerea despre nedreptățile care i se fac României privind aderarea la Spațiul Schengen. Greșeala imensă făcută de premierul olandez, Mark Rutte

Românii au reacţii dure pe pagina de Facebook a lui Karl Nehammer

Informațiile, conform cărora Austria refuză România în spațiul Schengen, au generat valuri de reacții. Pe de-o parte cele politice, și ironic, inclusiv ale Olandei împotriva Austriei. Pe de alta, cele ale internauților, cu precădere românii care au avut reacţii dure pe pagina de Facebook a cancelarului austriac.

Multe dintre reacții vin și pe fondul unor dezvăluiri fulger despre firmele austrice. Coform acestora, companiile fac milioanele de euro pe teritoriul României.

Unii dintre români i-au scris cancelarului: „Dragă domn, vă place când cărați șiruri întregi de vagoane cu lemne din pădurile României? Vă place, așa-i? Acum vă opuneți aderării României în spațiul Schengen? Să nu uitați că roata se întoarce. Rușine Austria !!!!

Alții, folosind termeni ceva mai duri, l-au îndemnat pe Karl Nehammer: „Ieșiți din Schengen dacă nu vă place, dar nu împiedicați alte țări să adere la spațiul liber”.

lte comentarii, mult mai dure la adresa oficialului, au continuat pe Facebook, după cum urmează:

„Aveți o atitudine rușinoasă la adresa României. Așa-zisele argumente pe care le prezentați sunt false!

Uitați-va la ruta balcanică dacă doriți sa vedeți pe unde ajung migranții in Austria.”, a scris un alt român.

„Sunteți sclavii Rusiei. Argumentele voastre sunt false”, este mesajul unui alt român.

„Măcar știți unde este România pe harta Europei?”, a transmis altul.

Într-un comunicat de presă emis pe 18 noiembrie a.c., ministrul austriac de Interne a justificat cauza refuzului, și anume „cifrele actuale ale migrației și lipsa de protecție a frontierelor”.

„Extinderea unui sistem stricat nu poate funcționa. Poziția mea în calitate de ministru de interne este clară.

Nu pot accepta eliminarea controalelor la frontieră. În această situație, este greșit să se renunțe la controalele la frontieră.

Austria respinge extinderea Spațiului Schengen cu Bulgaria, Croația și România.”, declara ministrul, conform SchengenVisaInfo.com.

Austria a decis să prevină circulația secundară și creșterea fluxurilor de migrație neregulamentară.

În același timp, măsurile erau și împotriva activităților de contrabandă și intrarea ilegală a unor potențiale amenințări teroriste.

Așa se face că Austria a reintrodus controalele la frontierele terestre cu Slovenia și Ungaria, care urmează să rămână în vigoare până la 11 mai 2023.

Vezi și:  Comoara pe care stă România și trebuie sacrificată pentru ca Europa să ne primească în Schengen

„A venit momentul pentru România în spațiul Schengen”

Austria nu este singura țară care a reintrodus controalele la frontiere. Nu este nici singura țară care se opune extinderii spațiului Schengen.

La 16 noiembrie a.c., Comisia Europeană a afirmat că Bulgaria, Croația și România sunt pregătite să adere la spațiul Schengen.

„A venit momentul ca Bulgaria, România și Croația să devină membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Așa cum este dreptul lor.

Continuarea întârzierilor în acest sens riscă să înstrăineze cetățenii acestor țări în mod nejustificat.

Suntem într-un moment în care Europa trebuie să se unească mai mult.”, declara vicepreședintele UE Margaritis Schinas.

Acesta insistase și asupra faptului că spațiul Schengen extins ar consolida UE. Consolidarea ar fi, atât pe plan intern, cât și pe scena mondială.