Românii rămân fără centrale termice de apartament. De când vor fi interzise, anunţul făcut de UE

de: Ioana Bucur
10 03. 2023

Obiectivele Uniunii Europene înseamnă vești proaste pentru foarte mulți români: vor rămâne fără centrale termice de apartament. De când vor fi interzise, anunţul făcut de UE.

Ce se întâmplă cu centralele termice de apartament

În contextul în care, în ultimele ierni, în multe orașe din România, cu Bucureștiul cap de listă, au fost probleme mari la alimentarea cu apă caldă și căldură, foarte mulți au ales să își monteze centrale termice de apartament. Și-ar putea regreta investiția.

Pentru a se putea îndeplini obiectivul privind reducerea emisiilor de carbon cu cel puțin 55% până în 2030, Uniunea Europeană lucrează la o nouă legislație ce ar trebui să fie implementată în toate statele membre, până în anul 2050.

Programul „Fit for 55” conține un set de propuneri de revizuire și actualizare a legislației UE și de introducere de noi inițiative cu scopul de a asigura că politicile UE sunt în conformitate cu obiectivele climatice convenite de Consiliu și de Parlamentul European.

Se pare că una dintre măsurile impuse prin „Fit for 55” vizează centralele termice de apartament ce folosesc combustibili fosili, cărbunele, sau gazele naturale.

România ar urma să implementeze proiectul până în anul 2050. În prezent, în țara noastră există în funcțiune în jur de 2,6 milioane de centrale de apartament ce funcționează pe bază de gaze naturale.

Cu ce ar urma sa fie înlocuite

UE își dorește ca, pe viitor, se fie utilizate surse regenerabile pentu încălzirea locuințelor, precum energia solară, cea geotermală sau cea generată de centrale de cartier, mult mai puțin poluante.

Există deja state din Uniunea Europeană care au interzis sau vor interzice, în viitorul apropiat, racordarea imobilelor la magistralele de gaze, cu scopul de a asigura încălzirea acestora, printre acestea se numără: Danemarca, Olanda, Franța, Austria, Germania, Belgia.

Propunerile din acest proiect vor fi întâi prezentate și discutate la nivel tehnic în cadrul grupurilor de lucru ale Consiliului Europei, iar apoi vor ajunge pe masa ambasadorilor țărilor membre. Se pregătește astfel terenul pentru obținerea unui acord unanim asupra propunerilor între cele 27 de state UE.