În întreaga UE există 65 de milioane de locuințe care se încălzesc cu centrale termice pe gaze naturale. Acum, din păcate, s-a făcut un anunţ pentru românii cu centrale termice de apartament. De când vor fi interzise, este vestea importantă pentru cei 3 milioane de români care au în case așa ceva.
Din totalul celor 65 de milioane de locuințe din Europa care folosesc centrale termice pe gaze naturale, în jur de 3 milioane se regăsesc în țara noastră.
Din cauză că aceste centrale poluează mult, trendul este să fie înlocuite cu pompe de căldură, încălzire solară și/sau geotermală sau sisteme de termoficare.
Centralele pe gaz natural sunt utilizate pentru a furniza apă caldă și încălzirea spațiului în clădirile casnice, comerciale și industriale, conform unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă (AEI).
Potrivit AEI, centralele de apartament pe gaz natural produc 38% din energia finală pentru încălzirea spațiului UE în clădirile de locuit.
Astfel, obiectivele UE de decarbonizare, stabilesc înlocuirea acestor centrale de apartament pe gaz natural cât mai curând posibil.
„Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze.
De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi.
Deși există astfel de intenții la nivelu UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții”, a anunțat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Potrivit ultimelor statistici, se arată că românii folosesc pentru încălzirea caselor, care nu sunt racordate la rețeaua de termoficare, fie combustibil fosili, fie centrale termice de apartament, majoritatea pe gaze.
La nivelul anilor 2000 în România existau doar 410.000 de locuințe dotate cu centrale termice, majoritatea apartamentelor fiind legate la sistemul centralizat.
În timp, oamenii s-au debranșat de la sistemele centralizate de termoficare și și-au motat centrale termice de apartament. În 2011 existau deja la nivel național 1,76 de milioane de locuințe care se încălzeau cu centrale termice, ajungându-se în 2016 la peste 2,2 milioane, iar în 2022 la circa 3 milioane de centrale termice de apartament.
Astfel, înlocuirea tuturor centralelor pe gaz nu va fi nici ușoară și nici rapidă, din cauza numărului mare centrale existente, mai ales că mulți dintre români nu au banii necesari pentru a apela la alte metode de încălzire.
„Dacă mai adăugăm că există multe proprietăți care sunt dotate cu centrale termice care sunt închiriate, situația devine și mai complicată, efectul fiind scumpirea chiriilor datorită investiției realizate de proprietar, dar și reducerea spațiului locativ închiriat urmare a refuzului realizării acestor investiții”, a mai punctat Dumitru Chisăliță.