Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit joi seară despre schimbarea strategiei de vaccinare pentru combaterea pandemiei. Coordonatorul campaniei de vaccinare susține că virusul va rămâne în circulație și la anul, însă predominant în sezonul rece.
Potrivit medicului militar, acesta nu consideră că va fi necesară câte o doză de vaccin la fiecare șase luni, chiar dacă virusul va continua să existe printre noi, mai ales în perioada răcoroasă.
„Foarte puţin probabil să-l facem din şase în şase luni, vom trece în a doua parte importantă… Virusul nu va ieşi din circulaţie, dar vom trece în perioada în care virusul rămâne mai ales, mai intens, când e frig”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, pandemia ar mai dura aproximativ un an, așa cum estimează specialiștii. Astfel, în a doua jumătate a anului 2022, România ar trebui să treacă în perioada postpandemică, moment în care ar putea un alt vaccin.
„Noi sperăm ca din a doua jumătate a anului 2022 să intrăm în perioada post pandemică”, a precizat Gheorghiţă, potrivit alephnews.ro.
În urmă cu două zile, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre importanța certificatului verde care ar trebui implementat la nivel național. Acesta a explicat, de asemenea, că este nevoie de un timp de grație acordat cetățenilor pentru a conștientiza beneficiile vaccinării.
„În primul rând, cred că trebuie să ajungem la concluzia că avem nevoie de acest certificat verde şi cred că, aşa cum am observat în ultima perioadă, se cristalizează această opinie că este nevoie de implementarea certificatului verde la nivel naţional”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.
Potrivit medicului militar, Valeriu Gheorghiță, certificatul verde este valabil până la data de 30 iunie 2022, adică, un an de la apariția acestuia. Aspectele luate în calcul atunci când s-a decis această perioadă de valabilitate au fost perioada estimativă a duratei pandemiei, cât și perioada de eficiență a celor două doze de vaccin stabilite inițial.
„În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (până la 30 iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă.
Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile.”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea la TVR.