Vești mai puțin bune pentru o parte dintre românii care exercită anumite meserii în România, după ce Ministerul Finanțelor a publicat, luni noapte, proiectul de modificare a Codului Fiscal, care ar anula scutirea de la plata impozitelor pentru anumite categorii de români. De asemenea, există și angajați mai norocoși, ce vor beneficia de scutirea de la plata impozitelor pentru veniturile realizate din salarii sau cele extra.
Dacă până acum, anumiți angajați din România, care exercitau meserii ce presupuneau activități sezoniere erau scutiți de plata impozitelor, potrivit noilor reglementări, aceasta lege a fost propusă pentru abrogare, fiind anulate aceste drepturi existente până acum. Potrivit documentului care anunță noile schimbări, legea va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, motivația fiind aceea de neatingere a obiectivelor propuse.
„Se propune abrogarea prevederii potrivit căreia persoanele fizice care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, în cursul unui an sunt scutite la plata impozitului pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, având în vedere atât abrogarea Legii nr. 170/2016 la data de 1 ianuarie 2023, cât şi faptul că din analiza efectelor aplicării măsurii, a rezultat faptul că aceasta nu a condus la atingerea obiectivului estimat, fiind aplicată pentru un număr redus de contribuabili”, se arată în document.
Proiectul publicat luni seară propune, de asemenea, revizuirea reglementării privind acordarea facilităţilor fiscale pentru angajații din construcții, sectorul agricol și industria alimentară, beneficiile fiind restrânse doar pentru acei angajați din aceste domenii care vor avea venituri provenite pe baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 şi pct. 7 din Codul fiscal, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, în modificările aduse Codului Fiscal este vizată și reglementarea în ceea ce priveşte condiţia referitoare la calculul cifrei de afaceri, raportarea vizând doar informaţii/date din anul curent.
Având în vedere condițiile enumerate mai sus, facilităţile fiscale se vor acorda exclusive în perioada în care se realizează activităţile menţionate la codurile CAEN precizate în actul normativ, urmărindu-se ca salariaţii care contribuie la realizarea a minim 80% din cifra de afaceri totală, reprezentând activităţi de construcţii, să beneficieze de scutiri, astfel încât, calculul să fie realizate în acea perioadă, fără să se ia în calcul alt istoric al angajatului,
„Se propune modificarea plafonului până la care se acordă facilităţile fiscale în domeniul construcţiilor, sectorul agricol şi în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale”, a transmis MF.
În acest proiect este propusă reglementarea regimului fiscal aplicabil indemnizaţiilor acordate potrivit legii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, similar cu cel aplicabil indemnizaţiilor pentru risc maternal, maternitate, îngrijirea copilului bolnav, respectiv, acest tip de indemnizaţie reprezintă venit neimpozabil şi nu se cuprinde în baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, fiind datorată numai contribuţia de asigurări sociale, potrivit Agrepres.