Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică este prăznuită de către creștinii ortodocși, conform calendarului Creștin Ortodox, în fiecare an pe data de 8 septembrie.
În cultul ortodox, Maica Domnului este cinstită într-un grad foarte înalt, lucru demonstrat și prin numărul mare al sărbătorilor care sunt închinate prăznuirii ei, comparativ cu ceilalți sfinți care se sărbătoresc o singură dată pe an, în ziua adormirii lor de peste an sunt:
Sărbătorile închinate Sfintei Maria, de peste an sunt:
Maria s-a născut din părinţi în vârstă, conform scrierilor Noului Testament, care mai înainte fuseseră fără copii, pe nume Ioachim şi Ana, ca răspuns la rugăciunile lor.
Părinții acesteia, Ioachim si Ana au dus-o pe Maria la vârsta de trei ani la templu, unde ea a rămas până a împlinit 15 ani, fiind hărăzită de părinţi Domnului, încă înainte de zămislire.
Cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului este Adormirea Maicii Domnului. Mormântul Maicii Domnului se află în apropierea grădinii Ghetsimani, pe care se află zidită o biserică. Orașul Sfânt, Ierusalim, este locul de origine al acestei sărbători.
Ierusalimitissa este icoana Maicii Domnului care se află în spatele mormântului Maicii Domnului și este cunoscută ca fiind făcătoare de minuni, fiind pusă la închinare pentru pelerini.
Pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, își serbează ziua onomastică, aproximativ 2,2 milioane e români. În jur de 1,8 milioane dintre aceștia sunt femei, iar restul bărbați.
Cele mai multe dintre femeile care sunt sărbătorite astăzi, se numesc:
În limba ebraică, de unde provine, numele Maria înseamnă: cea iubită, sau cea îndrăgită. Maryam în aramaică înseamnă: stăpână sau doamnă. Fericitul Ieronim, afirma că, în ebraică numele Maria ar fi compus din:
Printre numele derivate de la numele Maria, care se sărbătoresc astăzi 8 septembrie, menționăm: