Românii, căutați de ANAF mult mai des. Controalele la care trebuie să te aștepți

Românii, căutați de ANAF mult mai des. Controalele la care trebuie să te aștepți
Contraole vizate de ANAF

S-au reluat în forță inspecțiile fiscale, a spus Bianca Vlad, tax partner la Mazars, din cadrul TaxEU Forum. ”Am observat că obiectivul este să încheie controalele cât mai repede. Dacă până acum ne confruntam cu controale care durau un an sau mai mult, acum încearcă să termine exact în termenul acela din Codul de procedură ca să nu mai aibă, probabil, alte probleme din punct de vedere procedural„ a spus aceasta.

Românii, căutați de ANAF mult mai des

ANAF vizează acțiuni concomitente și colaborative ale structurilor de inspecție fiscală, antifraudă fiscală și control venituri persoane fizice ce să vizeze aspecte în ce privește atât persoanele juridice implicate în activități cu caracter fraudulos. De asemenea, fiscul dorește eficientizarea acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale.

”Sfatul meu pentru companii este să se pregătească pentru astfel de control, dacă nu l-au avut în ultimul timp, mai ales cei care în perioada asta au obținut TVA rambursat fără control”, a afirmat Bianca Vlad.

”Aș putea spune că mai mult de 90% din companiile care au cerut TVA în perioada asta, au primit fără control. Parte din ei vor fi subiect de inspecție și atunci ar trebui să se pregătească, să se uite pe tipul de operațiuni pe care le fac. Dacă au operațiuni scutite, să se asigure că au documentele justificative și că sunt organizate cum trebuie, astfel încât când vine inspecția să nu le fie foarte greu să le colecteze”, a mai zis aceasta.

Ce controale sunt vizate de ANAF

Mariana Vizoli, consultant independent pe taxe, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a spus că controlul s-a axat în ultima perioadă pe ajustări de TVA pentru stocuri neutilizate, dar și bunuri, imobile neutilizate.

”În viitor vor fi probleme legate de exporturi. Exportul a suferit niște modificări semnificative începând din 2020 (modificări legislative n.r.). Dacă până atunci oricine făcea un export știa că dacă este înscris în caseta 2 va beneficia de scutirea TVA la export, acum lucrurile stau cu totul diferit”, a spus Mariana Vizoli.

Potrivit spuselora Ministerul Finanțelor nu a redactat decât o adresă către Camera Consultanților Fiscali.

”Reprezentanții ANAF au în general tendința de a contesta mai multe tranzacții și acest focus va fi și în 2021. Recomandarea pentru contri. Conform strategiei ANAF pentru următorii 4 ani, ANAF are în vedere acțiuni concomitente și colaborative ale structurilor de inspecție fiscală, antifraudă fiscală și control venituri persoane fizice care să vizeze aspecte privind atât persoanele juridice implicate în activități cu caracter fraudulos, cât și identificarea și verificarea beneficiarilor reali ai acestor companii, cu posibilitatea urmăririi traseelor de fraudă și de mutare a profiturilor în alte jurisdicții”.

De asemenea, ANAF eficientizarea acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale.

”Având în vedere faptul că din perspectiva conformării voluntare s-au creat numeroase instrumente privind procesul de administrare fiscală, din punct de vedere al acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale și în egală măsură, în ceea ce priveste prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, acțiunile ANAF se vor derula în sistem integrat vizând atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice care au calitatea de asociați, administratori până la beneficiarul real, în condițiile legii”, se indică în strategie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI