Românii urmează să primească mai mulți bani de la stat. Unii cetățeni din anumite categorii sociale se bucură de ajutor din partea autorităților, mai ales în această perioadă atât de grea din punct de vedere financiar. Specialiștii au venit cu anunțul special pentru care s-au bucurat toți cetățenii. ,,Valoarea ajutorului public judiciar acordat nu poate depăşi în cursul unei perioade de un an suma maximă echivalentă cu…”, a subliniat un specialist.
Camera Deputaților a adoptat recent un proiect care prevede mărirea plafoanelor venitului net lunar pe membru de familie până la care persoanele pot beneficia de ajutor public judiciar.
Ajutorul public judiciar reprezintă forma de asistență acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil şi garantarea accesului egal la actul de justiţie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară, inclusiv pentru executarea silită a hotărârilor judecătorești sau a altor titluri executorii.
De asemenea, legea adoptată în Parlament în cazul acesta se poate acorda separat sau cumulat. Valoarea ajutorului public judiciar acordat nu poate depăşi în cursul unei perioade de un an în cazul sumei maxime echivalente cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.
Autoritățile arată că ajutorul este pentru persoanele care au un venit mediu net lunar de familie ce se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază.
,,Persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%.
La stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activități comerciale sau dintr-o activitate independentă şi altele asemenea, precum şi sumele datorate în mod periodic pentru satisfacerea unor necesitați de bază, cum ar fi chiriile şi obligațiile de întreţinere”, se arată în Legea pentru modificarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr 51/2008 privind ajutorul public social în materie civilă.