Ministrul Muncii, Simona Oprescu, a purtat discuții în cursul săptămânii curente cu reprezentanții Băncii Mondiale privind legea salarizării în România. Urmează modificări ce unora dintre angajați nu le vor aduce bucurii, dimpotrivă. Care sunt cele patru principii pe baza cărora se va contrui legislația.
Ministrul Muncii, Simona Oprescu, s-a întâlnit în cursul săptămânii curente, mai exact marți, 25 iulie, cu o delegație a Băncii Mondiale, condusă de Anna Akhalkatsi – Country Manager România, pentru a discuta câteva teme importante, una dintre ele fiind salarizarea în sistemul bugetar.
În urma discuțiilor cu reprezentanții Băncii Mondiale, ministrul Simona Oprescu a anunțat că noua lege a salarizării în România va fi construită pe baza a patru principii. Decizia a fost luată ca urmare a preocupării față de ideea de a asigura echitate în domeniul public din acest punct de vedere.
Pe legea salarizării există trei variante de lucru, potrivit declarațiilor ministrului Muncii, iar Banca Mondială face estimări privind impactul bugetar pe care modificările le vor avea. La final, toate variantele vor fi prezentate coaliției de guvernare și Comisiei Europene pentru a se lua o decizie finală.
Noua lege a salarizării ar urma să elimine diferențele incorecte dintre angajații care dețin aceeași funcție. Mai mult decât atât, elementul de noutate ar fi că se va stabili o grilă comună de salarizare pentru angajații din primării și consilii județene, astfel încât unora le-ar putea scădea veniturile.
Pentru angajații care se bucură de câștiguri foarte mari, veștile nu sunt deloc pozitive. În unele instituții de stat există salarii diferențiate. Unii primari ajung să câștige venituri financiare lunare mai consistente decât ale șefului statului. Un exemplu ar fi cei care lucrează cu fonduri europene.
Noua lege a salarizării are, astfel, în vedere modificarea veniturilor în așa fel încât inegalitățile să fie eliminate. Un prim principiu pe baza căruia se va construi legea salarizării prevede eliminarea diferențelor incorecte dintre angajații care dețin aceeași funcție, posibil din anul 2024.
Al doilea principiu se referă la constituirea unei grile comune de salarizare atât pentru angajații din primării, cât și pentru cei din consiliile județele. Și sporurile vor fi modificate și plafonate la 20% pentru fiecare salariat, acesta fiind al treilea principiu asupra căruia autoritățile au căzut de acord.
Cel de-al patrulea principiu se referă la faptul că salariile bugetarilor vor avea două componente: una fixă și una variabilă, aceasta din urmă fiind calculată în funcție de anumite criterii de performanță. Criteriile de performanță vor fi stabilite de către fiecare manager sau director de instituție.