Românii care sunt obligați să depună declarație pe proprie răspundere pentru energie electrică. E oficial de acum înainte

de: Ștefan R. Apostol
14 12. 2022

Ieri, președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege care stabilește prețurile la energie și gaze pentru consumatori. Noua lege, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, va stabili care sunt prețurile până în august 2023. În afară de plafonare, noua lege mai vine cu un punct în plus. Conform documentului, sunt specificați românii care sunt obligați să depună o declarație pe proprie răspundere pentru energie electrică.

Legea plafonării prețurilor la energie electrică

Așa cum scriam aici, Klaus Iohannis a promulgat legea cu măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale, după mai bine de 4 luni de la depunerea proiectului. Astfel că, începând din momentul publicării în Monitorul Oficial, consumatorii casnici și industriali vor plăti prețuri plafonate, stabilite pe baza consumului.

Prețurile, atât la energie, cât și la gaze, în principiu au rămas aceleași cu cele deja plafonate. Dar au apărut și noi modificări, cum ar fi plata la non-casnici, instituții ale statului, de doar 1 leu/KWh. Este vorba, confom noii legi, de IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, precum și cei din industria pharma, institutele de cercetare, și aeroporturile din țară. Noua lege prevede aceste plafonări până la finele lunii august 2023.

Ulterior, în funcție de evoluția crizei și a pieței, există varianta prelungirii acestor plafonări de prețuri. Dar cum totul se modifică, sau apar și lucruri noi, în proiectul de lege, ulterior promulgat, apar și alte modificări. Este vorba de o declarație pe proprie răspundere pentru energie electrică.

O declarație pe proprie răspundere pentru energie electrică

Deși, inițial, nu apărea în propunerea legislativă semnată de premierul Nicolae Ciucă, în cadrul comisiilor din Camera Deputaților a fost introdus o declarație pe proprie răspundere pentru energie electrică.

Conform modificărilor, românii vor fi obligați să depună o declarație pe proprie răspundere pentru energie electrică. Noul punct, referitor la o o declarație pe propria răspundere pentru energie electrică, se referă la viitorii beneficiari ai unor reduceri sau păsuiri de plată a facturilor la energie electrică, iar lgea spune așa:

„Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată în forma finală a legii energiei promulgate ieri de președinte.

Clienții vizați vor trebui ca în această lună să depună o declarație pe propria răspundere pentru energie electrică. Aecastă declarație pe propria răspundere pentru energie electrică va trebui pentru a putea fi luate în considerare din ianuarie 2023. Dar, ANRE spune că nu au fost încă elaborate tipizatele pentru aceste declarații. Șeful ANRE spune că vor fi publicate pe site-ul instituției. Rămâne ca în zilele următoare să fie publicate, având în vedere că mai sunt puține zile până la finele anului 2022.