Românii care stau la curte trebuie să știe asta. De ce nu ai voie să tai acest copac

de: Ștefan R. Apostol
02 07. 2024

Majoritatea celor care stau la curte au acest arbore, dar, conform legilor în vigoare, românii care stau la curte trebuie să știe asta, iar legea explică de ce nu ai voie să tai acest copac.

Românii care stau la curte trebuie să știe asta. Nucul este arbore protejat

V-ați întrebat vreodată ce copaci sunt protejați, chiar dacă se  regăsesc în curtea proprie? Este important să știți că există legislație în vigoare care asigură protecția anumitor specii de copaci.

Acești copaci protejați trebuie să aibă un diametru cumulat de 11 cm sau mai mult și 2,37 m deasupra nivelului solului la baza copacului. Mulți oameni sunt conștienți de faptul că stejarii, spre exemplu, sunt o categorie protejată și nu pot fi îndepărtați decât dacă sunt bolnavi sau morți.

Cu toate acestea, există și alte specii de copaci care sunt, de asemenea, protejate în temeiul legii. În plus față de stejari, sunt protejați și alți arbori, precum este nucul. Românii care stau la curte trebuie să știe că, în baza legii 348/2003, nucul este arbore protejat, iar dacă este tăiat fără a avea autorizație, există riscul unor amenzi extrem de mari.

De ce nu ai voie să tai acest copac

Ca mulți alți arbori, arborele de nuc este considderat a fi indispensabil în echilibrul natural, ajutând în mod direct la îmbunătățirea mediului înconjurător, prin absorbția cantităților de dioxid de carbon din aer, iar în urma acestui proces eliberând oxigenul atât de ncesar vieții.

Așa cum precizam, există și o lege care protejează acest arbore, Legea 348/2003, sau cum mai este numită, „Legea pomiculturii”, iar dacă este într-adevăr necesară tăirea sa, nu se poate face fără a avea o autorizație din partea direcțiilor locale sau municipale pentru Agricultură, iar amenzile sunt usturătoare.

Românii care stau la curte nu au voie să-l taie, chiar dacă este pe proprietate privată

Deși sunt mulți prorpietari de case care au în curte, sau în grădină, acest arbore, legea este extrem de clară în această privință. Chiar dacă arborele se află pe o proprietate privată, nu se poate trece la tăirea sa fără un motiv obiectiv și nu fără a avea o autorizație emisă de autorități.

În cazul în care este necesară tăierea,e xistă câțiva pași pe care proprietarul va trebui să-i parcurgă pentru a obține autorizația de tăiere, după cum urmează:

  • Depunerea unei cereri: Cererea trebuie depusă cu cel puțin o lună înainte de tăierea planificată.
  • Verificarea prealabilă: Specialiștii DAJ vor efectua o verificare în teren pentru a evalua situația.
  • Aprobarea cererii: Autorizația este acordată doar dacă se respectă criteriile prevăzute de lege.

iar criteriile impuse de lege pentru a fi tăiați acești arbori trebuie să fie următorii:

  1. pomii sunt îmbătrâniți și au ramuri uscate în proporție de 60% din coroană;
  2. pomii sunt amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau local;
  3. pomii sunt amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și se pune în pericol siguranța circulației rutiere.

Dacă sunt îndeplinite toate criteriile și se obține autorizația, tăierea se va face doar în prezența unui reprezentat al DAJ.

Concluzie

Așadar, mare atenție dacă vă decideți să tăiați acești arbori. Dacă nu se îndeplinesc cerințele enunțate, există riscul să plătiți amenzi usturătoare.