Legea prevede sancțiuni grave pentru cei care locuiesc la curte și vor face asta pe proprietatea lor. Așadar, ce nu mai au voie să facă românii care stau la curte, în contextul în care toţi procedau aşa. E interzis, iar amenzile sunt usturătoare.
Proprietarii care ard resturi vegetale în propriile curți riscă amenzi substanțiale din partea autorităților în domeniu.
Astfel, Garda de Mediu poate aplica amenzi uriașe dacă nu sunt respectate prevederile legislative.
Cum ne aflăm la începutul verii, mulți dintre cei care locuiesc la curte se află în plin sezon de amenajare a proprietăților, astfel că trebuie să cunoască neapărat ce stipulează lega.
Una dintre aceste reguli se regăsește în Legea 181/2020 în vigoare din februarie 2021. Aceasta face referire la reglementarea deșeurilor biodegradabile. Conform acesteia, deșeurile biodegradabile destinate compostării/ digestiei anaerobe trebuie colectate separat.
Conform Legii nr. 181/2020, „compostarea este un proces de descompunere controlată a materialelor biodegradabile, predominant aerob, care permite generarea de temperaturi adecvate dezvoltării bacteriilor termofile, ca rezultat al producerii de căldură”.
Cei care locuiesc la curte trebuie să știe că arderea resturilor vegetale, respectiv a frunzelor, a crengilor rezultate din toaletarea copacilor/pomilor, viței de vie, a gunoiului de grajd sau altor deșeuri compostabile este strict interzisă.
În caz contrar, Garda de Mediu poate aplica amenzi între 400 și 800 de lei persoanelor fizice, respectiv între 10.000 de lei și 20.000 de lei persoanelor juridice.
De asemenea, un alt act normativ prevede pedepse pentru incendierea cu intenție a vegetației, a miriștilor sau utilizarea focului deschis în zone care pot fi afectate de arderea necontrolată.
Conform legii, distanţele minime la care se poate face focul sunt la:
„-40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze, lichide combustibile etc.);
-50 m faţă de materiale combustibile sau clădiri;
-100 m faţă de lanuri şi depozite furajere; 200 m faţă de liziera pădurii”.
„Nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă intră sub incidenţa OUG 195/2005 privind protecţia mediului şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, pentru persoane fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei, pentru persoane juridice”, mai arată legea în vigoare.