Uniunea Europeană va interzice un obicei extrem de întâlnit în milioane de gospodării din România,mai ales în mediul rural. Totul trebuie să se shimbe până în anul 2030. La ce vor fi nevoiți să renunțe românii.
Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România (cam 60%) vor fi afectate de această directivă impusă de Uniunea Europeană. Strategia Energetică a României 2035, recent publicată cu o perspectivă până în 2050, pune accent pe tranziția către metode de încălzire mai sustenabile pentru populație.
În acest context, UE vrea să interzică sobele tradiționale pe lemne, până în 2030. Acestea vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă, sau cu sobele pe bază de peleți sau de biomasă, cu scopul de a preveni schimbările climatice. De asemenea, o soluție propusă ar fi branșarea la rețeaua de gaze naturale.
Programul are ca obiectiv să extindă accesul la gaze naturale în zonele rurale și urbane care încă nu sunt conectate la rețeaua existentă, pentru îmbunătățirea standardului de viață prin facilitarea accesului la o sursă de energie mai curată și mai eficientă.
Pompele de căldură trebuie să se găsească în casele românilor, conform directivei UE. Acestea se folosesc pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, și pentru răcire. Această tehnologie ar trebui să înlocuiască treptat sobele ineficiente din blocul comunitar până în 2050.
Acestea nu generează căldură prin arderea de combustibili fosili, ci folosesc căldura disponibilă în mod natural în mediul înconjurător.
Pompele extrag căldura de la exterior şi o emană în interior cpentru a încălzi încăperile sau scot aerul cald din interior şi îl evacuează pentru a face răcoare. Acestea folosesc căldura mediului ambiant, sau a apelor subterane, iar randamentul este cu mult mai mare decât în cazul centralelor care folosesc energie electrică.
În România, ponderea surselor regenerabile, ar trebui să treacă de 32% până în 2030, și să fie de aproape 35% până în 2050. Pentru introducerea pompelor de căldură în Europa vor fi alocate fonduri europene, care vor ajunge la 86,7 de miliarde de euro.
Noi instrumente de finanțare vor sprijini instalarea pompelor de căldură. Toate țările UE vor putea beneficia de Fondul pentru atenuarea impactului social al schimbărilor climatice începând cu 2026. Banii vor fi folosiți pentru decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor, inclusiv instalarea de pompe de căldură, pentru gospodăriile vulnerabile și pentru microîntreprinderi.