Românii care și-au cheltuit voucherele sociale pe băutură și țigări, apărați de sociologi și psihologi. De ce nu ar trebui să fie amendați, de fapt

Românii care și-au cheltuit voucherele sociale pe băutură și țigări, apărați de sociologi și psihologi. De ce nu ar trebui să fie amendați, de fapt
Vouchere sociale pentru români

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că aproximativ 10.000 de vouchere sociale au fost blocate din cauza folosirii ilegale ale acestora de către titulari. Potrivit oficialului, persoanele care apelează la metode în neconcordanță cu legea pot ajunge să plătească amenzi uriașe, de până la 6.500 de lei, cu mențiunea, că sancțiunile pot fi și mai dure. Ca răspuns la sancțiunile anunțate, sociologi și psihologi români au venit cu argumente potirvit cărora, amenzile nu sunt soluția care va rezolva problema persoanelor sărace și dominate de vicii.

Cum au vrut românii să-și cheltuiască voucherele sociale

Vouchere sociale din cadrul programului „Sprijin pentru România” se adresează românilor cu probleme financiare mari, în contextul scumpirilor generate de inflație. Peste 2,5 milioane de români au beneficiat și urmează să primească a doua tranșă de bani, în valoare de 250 de lei, în contul cărora, aceștia își pot cumpăra alimente de bază precum, lapte, pâine, ouă, orez, cartofi, carne de pui.

Potrivit Ministerul Proiectelor Europene, aceste carduri pot fi folosite exclusive de titulari sau, în cazuri excepționale, de o rudă a acestora, dar cu buletinul titularului și cu o împuternicire. Din păcate, așa cum era de așteptat, o parte dintre români nu s-au limitat în a-și cumpăra alimentele de bază stabilite de autorități, ci s-au îndreptat către prdusele pe care aceștia le consumă cel mai des, repsectiv, alccol și țigări.

Deși au fost explicate foarte clar regulile, acești români au încercat să fenteze legea, iar consecințele ar trebui să apară, așa cum a declarat ministrul Marcel Boloș.

„Nu se poate generaliza folosirea cardurilor doar pentru produse de tutun şi alcool. Ne aşteptam să existe astfel de cazuri, motiv pentru care în Ordonanţa care a fost aprobată, am şi introdus un capitol de sancţiuni, încât astfel de lucruri să le putem sancţiona”, a transmis Marcel Boloş la Digi24.

Mai mult, acesta a avertizat că, dacă numărul persoanelor care vor comite astfel de infracțiuni va crește, sancțiunile se vor înăspri.

Ce spun sociologii despre fenomenul tutunului și alcoolului achiziționate pe vouchere sociale

Este de la sine înțeles că astfel de metode de a păcăli legea ar trebui sancționate, însă câțiva psihologi și sociologi consideră că amenzile mari impuse în rândul unei categorii sociale cu venituri mici nu va face altceva decât să adâncească sărăcia, iar rezultatele acestui program ar avea rezultate opuse față de cele propuse.

De această părere este și sociologul Gelu Duminică, care a precizat pentru „Adevărul” că amenda nu este o soluție eligibilă, subliniind că acești oameni nu vor putea să-și achite datoriile către stat. Mai mult, acesta afirmă că, prin astfel de măsuri „populismul politicului românesc etichetează şi mai mult pe cei ce sunt deja etichetaţi”.

De asemenea, sociologul Alfred Bulai susține că este „decizie politică să spui că oferi bani doar pentru anumite produse” având în vedere că „din coşul de cumpărături fac parte acele produse pe care oamenii le consideră necesare, fiind o decizie, bineînţeles, personală”.

Care este greșeala autorităților, de fapt

O opinie similară este exprimată și de psihologul Mihai Copăceanu, care susține că, pentru unii oameni, alcoolul și tutunul reprezintă produsele esențiale, care sunt poziționate ca importanță înaintea hranei.

„În cazul persoanelor dependente de o substanţă, preocuparea acesteia devine o prioritate zilnică, indiferent de resursele pentru hrană. Dacă voucherele sociale se adresează persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie, la această categorie consumul de substanţe este mai frecvent”, a declarat acesta.

Psihologul susține că autoritățile ar fi trebuit să fie clare de la început cu privire la produsele care se pot cumpăra și, în același timp, „ministrul să prevină astfel de situaţii care nu sunt excepţii prin adoptarea unor măsuri care să împiedice din start achiziţionarea de substanţe precum tutunul şi alcoolul, cu alte cuvinte să se asigure că ajutorul social şi-a atins scopul.”, a declarat acesta pentru sursa citată.

Mihai Copăceanu a sugerat ca pe viitor, în echipa de lucru legislativă a unor astfel de proiecte, este bine să fie consultați și sociologi şi psihologi.