Românii care pot să iasă la pensie în 2022. Condiția pe care trebuie s-o îndeplinească, de fapt

Românii care pot să iasă la pensie în 2022. Condiția pe care trebuie s-o îndeplinească, de fapt
Ce trebuie să știe românii care ies la pensie anul acesta?

Care sunt românii care pot să iasă la pensie în anul 2022? Această categorie trebuie să îndeplinească o condiție. Care sunt noile detalii pentru cei care au în vedere pensia în viitorul apropiat. Ce trebuie să facă?

Condiția pe care trebuie să o îndeplinească românii care ies la pensie în 2022

Vești bune pentru românii care ies la pensie anul acesta. Toți cei care respectă condiția îndeplinirii stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii pot să obțină pensia pentru limita de vârstă. Toate pensiile sunt reglementate în prezent de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii. Cu toate astea, trecerea la noua legislație a indemnizațiilor a fost amânată până anul viitor. Astfel, putem afla cine poate să se pensioneze în noul an pentru că vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii.

Stagiul de cotizare minim este de 15 ani, timp în care cel complet este de 35 de ani. Cei care ating vârsta standard în 2022 pot cere să iasă la pensie. Vârsta potrivită pentru bărbați pentru acest lucru este de 65 de ani, iar pentru femei de 63 de ani, dar va fi atinsă prin eșalonare până în anul 2030.

Femeile se pot pensiona la 61 de ani în 2022. În cazul bărbaților, cei care împlinesc 65 de ani în 2022 și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare pot să iasă la pensie.

Vârste de pensionare

Vârsta standard de pensionare împlinită: 65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat: 35 de ani

Există bărbați care pot să iasă la pensie mai devreme. Concret, este vorba despre cei care au lucrat în condiții grele. Ei beneficiează de o reducere a vârstei standard de pensionare.

  • Ianuarie-Martie 2022

Vârsta standard de pensionare împlinită: 61 de ani și nouă luni
Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat: 31 de ani și nouă luni

  • Mai-Iulie 2022

Vârsta standard de pensionare împlinită: 61 de ani și zece luni
Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat: 31 de ani și zece luni

  • Septembrie-Noiembrie 2022

Vârsta standard de pensionare împlinită: 61 de ani și 11 luni
Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat: 31 de ani și 11 luni

De anul viitor, se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei la 62 de ani. În plus, femeile au și opțiunea să lucreze până la 65 de ani, dar trebuie să aibă în vedere faptul că nu se mai pot răzgândi ulterior.