14 apr. 2022 | 12:59

Românii care pot primi 300 de lei de Paște. Vești bune pentru acești angajați

News
Românii care pot primi 300 de lei de Paște. Vești bune pentru acești angajați
Veste bună pentru angajați

Veste bună pentru angajații din România. Vor putea primi, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, 300 de ron, față de 150 ron cât era anul trecut. De asemenea, se pot da până la 300 de lei și copiilor angajaților.

Firmele vor putea da angajaților cadouri în bani de 300 de lei

Valoarea această de 300 de ron este scutită integral de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale. Pentru sume care depășesc 300 de ron, se aplică impozitul pe venit de 10% și contribuțiile sociale obligatorii. Cu toate acestea, angajatorul nu este obligat să acorde aceste cadouri, ele fiind opționale.

Ultima majorare a plafonului a avut loc în anul 2005, de la 120 de lei la 150 de lei, iar acum s-a majorat din nou la 300 de lei. Cadourile în bani sau în natură, inclusiv și tichetele, se pot da cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a altor sărbători. Totodată, se pot acorda angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

„Cardul cadou rămâne al doilea cel mai dorit beneficiu de către angajaţii români, potrivit datelor extrase din platforma noastră de beneficii flexibile, Benefit. Pentru angajatori, acesta înseamnă o modalitate de a creşte satisfacţia angajaţilor, engagement-ul şi, în cele din urmă, retenţia acestora. Totodată, tichetele cadou pe suport electronic vin şi cu avantaje fiscale semnificative. Iar suma de 300 de lei, dublă faţă de cea pe care angajatorul i-o putea oferi până acum salariatului prin tichetele cadou pe suport electronic, constituie un beneficiu cu atât mai important.”, a declarat Codruţ Nicolau, Director General, Edenred România şi Benefit Systems.

Amnistie fiscală pentru firmele care au dat vouchere colaboratorilor

În ultimii ani, ANAF a făcut mai multe controale în cazul tichetelor cadou oferite angajaților partenerilor de afaceri. Aceste tichete nu erau impozitate, iar fiscul le-a reîncadrat ca venituri salariale. Prin urmare, angajatorii ar fi trebuit să plătească la stat impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente.

„Organul fiscal nu reîncadreaza în venituri din salarii şi asimilate salariilor veniturile din tichete cadou obţinute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora şi încadrate în categoria veniturilor din alte surse şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv”, se arată în proiectul adoptat în Senat.

Noua lege dezbătută în Senat ar „anula” toate deciziile Fiscului de reîncadrare a acestor venituri.