Românii care nu au voie, sub nicio formă, să mănânce varză murată. Care e motivul

de: Alexandra Chivu
26 11. 2020

Varza murată este foarte sănătoasă, fiind cea mai ieftină sursă de probiotice și singurul aliment care conține vitamina B12. Însă, are și anumite contraindicații, în special pentru pacienții cardiaci și hipertensivi.

Varza murată, sănătoasă, dar dăunătoare pentru unii. Românii care nu au voie să o consume în exces

Persoanele care urmează tratament pentru boala Parkinson, depresie sau anxietate, ori au probleme cu inima, nu trebuie să mănânce varză murată în exces. De asemenea, în cazul în care consumi multă varză murată, să nu te miri dacă te confrunți cu balonare și gaze intestinale, deoarece alimentul este bogat în rafinoză, care, odată ajunsă în colon trece prin procesul natural de fermentație, lucru care favorizează eliberarea gazelor intestinale.

Simptomele neplăcute pot persista până la două zile, dar administrarea de suplimente cu enzime vă poate scăpa de disconfort. Un alt pericol al consumului excesiv de varză murată este diareea, însoțită de crampe absominale. Rafinoza nefermentată din scaun este de vină pentru această situație neplăcută. În plus, rafinoza nedigerată poate duce la umflarea mâinilor și a picioarelor, ca urmare a retenției de apă, și la scaune apoase și frecvente.

Sarea și cardiacii

Medicii spun că există soluții și pentru cei care nu se pot bucura de ce cunoaștem majoritatea ca fiind sarea în bucate. Doctorul Otilia Țigănaș dezvăluie mici secrete legate de regimul fără sare la cardiaci și hipertensivi. Este vorba despre regimul hiposodat, cu puțină sare.

„La unii cardiaci, în forma drastică, el devine desodat, adică total fără sare. Prin «sare» înţelegm clorura de sodiu, (NaCl), indiferent că-i sare din salină, sau sare de mare. Indiferent că-i iodată sau nu şi indiferent dacă-i fină sau grunjoasă. Scopul este să nu intre ioni de sodiu, (Na+) în organism. Dar cum e cu «sarea fără sodiu», atunci? «Sarea fără sodiu» conţine potasiu. (K+). Aici, altă capcană!! Dacă tableta diuretică (tableta care scoate apa) aparţine clasei ce «economiseşte potasiul», (cea mai banală fiind spironolactona), «sarea fără sodiu» va aduce un exces de potasiu în corp şi va putea da tulburări grave de ritm cardiac. Deci, nici «sarea fără sodiu» nu-i recomandată fără sfat medical”, spune medicul arădean Otilia Țigănaș pentru Adevărul. 

„Cu lămâie, condimente vegetale gen: cimbru, mărar, pătrunjel verde, oregano, busuioc, rubarbă-(e eficientă tare!), puţin usturoi, ceapă – dacă suportă stomacul (şi sper să suporte, altminteri ce te faci!), boia de ardei dulce, puţin piper proaspăt măcinat (că aşa-i mai savuros…), iaurt în ciorbiţe. Le dă gust fain”, sfătuieşte medicul.

„Decât deloc, un regim pe care omul veci n-o să-l ţină fiindcă nici nu poate fi ţinut mai mult de câteva zile (dacă bag restricţiile din tratate, fără să mă pun în locul bolnavului), mai bine «uşor negociabil», dar menţinut vreme îndelungată. Zilnic. Constant. Cu anii!! Altminteri, să arunc ca mitraliera zece interdicţii, numa` ca să mă aflu în treabă…”, completează specialistul.