Românii care nu au voie să mănânce prune. Cât rău le pot face, de fapt

de: Năstase Mirabela
17 06. 2022

Românii care nu au voie să mănânce prune. Iată cât de rău le pot face. Prunele sunt contraindicate unora dintre persoane. Aceste fructe sunt delicioase, au un conținut scăzut de calorii și nu conțin grăsimi saturate, însă sunt pline de minerale și vitamine. Prunele au proprietăți diuretice, de stimulare a sistemului nervos, hepatice, de dezintoxicare și laxative. Cu toate acestea, nu toate persoanele pot consuma aceste fructe.

Românii care nu au voie să mănânce prune

În ciuda beneficiilor pe care le aduc organismului, prunele nu sunt indicate tuturor persoanelor. În caz de suferințe renale ori în boala diareică acută sunt total interzise.

Prunele au și proprietăți diuretice, de stimulare a sistemului nervos, hepatice, de dezintoxicare și laxative. Fructele ameliorează stările inflamatorrii ale ficatului și splinei, conform adevărul.ro.

„Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat pentru că au o concentraţie ridicată de glucide. De asemenea, consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi”, a explicat dr. Daniela Stan, medic de familie.

Prunele și sucul proaspăt pregătit contribuie la scăderea acidității sucului gastric, fapt care le recomandă să fie un mijloc de tratament auxiliar în gastrite, ulcer stomacal și duodenal.

Prunele îmbunătățesc starea bolnavilor de ateroscleroză, colecist și hipertensiune. Ele sunt un tonic excelent pentru sistemul nervos, ajută și la întărirea sistemului imunitar și cresc rezistența organismului la infecții.

Beneficiile prunelor

Sucul de prune este și el un laxativ natural, ce contribuie la eliberarea toxinelor din organism și la eliberarea excesului de grăsimi. Prunele au calități energizante, care stimulează sistemul muscular și nervos. Pentru cei care depun eforturi fizice intense, specialiștii recomandă în special folosirea fructelor uscate, întrucât au o valoare energetică mult mai mare decât fructele proaspete.

Prunele sunt sărace în grăsimi și fiecare fruct conține mai puțin de 0,2 grame. Sunt o sursă bună de vitamina C, un antioxidant care poate apăra celulele de o posibilă degradare.

Prunele combat anemia și previn reapariția ei. Aceste fructe reglează și greutatea corporală. Prunele furnizează multă vitamina C, care ajută la o mai bună absorbție a fierului. Astfel, dezvoltarea unor afecțiuni asociate cu carențele de fier, precum anemia, este prevenită. Prunele stimulează memoria și susține funcțiile cognitive.

Cu toate acestea, medicii avertizează că înainte de începerea unei cure cu prune, persoanele care au anumite afecțiuni trebuie să se adreseze medicului.