Este vremea dulcețurilor, a gemurilor și a conservelor pentru la iarnă.
Fructele și legumele sunt din abundență pe tarabele din piață și ar fi păcat să nu profiți de ele.
Dacă vrei să faci magiun de prune în casă, trebuie să știi că acesta este unul dintre cele mai sănătoase gemuri, pentru că nu conține zahăr.
Este aromat și se poate folosi ca atare, la micul dejun, dar și în sosuri sau prăjituri.
Ai nevoie de prune. În funcție de cantitatea pe care o faci poți folosi câteva kilograme bune de prune coapte.
Se spală prunele, se curăță și se scot sâmburii. Se pun la fiert la foc mic într-o oală adâncă și se amestecă din când în când până lasă zeama.
Magiunul de prune este făcut atunci când capătă o consistență densă. Se pune în borcane care se închid etanș.
Magiunul tradițional se prepară fără conservanți și fără zahăr. Poți începe cu o cantitate de 3 kilograme de prune, din care va ieși aporpae 1,5 kg de magiun.
Timpul de fierbere depinde de cantitatea de prune. Prunele trebuie să fiarbă lent și să se caramelizeze.
Prunele sunt ideale de consumat la finalul verii, când sunt nici prea coapte, dar nici crude.
În plus, magiunul este cea mai sănătoasă dulceață, petru că nu conține conservanți, coloranți sau zahăr.
Poți adăuga coajă de lămâie bio sau de portocale, diverse esențe sau orice dorești, de la cuișoare, la scorțișoară sau alte condimente.
Se consumă la micul dejun, pe o felie de pâine prăjită cu unt, îl poți folosi în găluște cu prune sau ca umplutură de plăcinte.
Este ideal pentru umplutura cornulețelor cu gem și poți să îl combini cu nuci sau fructe uscate pentru checuri sau torturi.
Pateurile cu magiun de prune sunt extrem de delicioase. Ai nevoie doar de un foietaj din comerț pe care îl tai în dreptunghiuri, pui câte o linguriță de magiun și apoi sigilezi bine marginile.
Ungi pateurile cu un gălbenuș bătut bine și presari zahăr dreasupra.
Pateurile se vor coace la temperatura medie până se rumenesc bine, iar partea de deasupra va rămâne crocantă, în timp ce interiorul va fi pufos și delicios.