Românii care locuiesc la bloc, obligativitate specială. Analistul economic Adrian Negrescu a atras atenția asupra faptului că majoritatea consumatorilor ignoră situația ferestrelor din locuința lor. Specialistul a venit cu o recomandare pentru toți cei care vor să reducă, în acest sezon rece, consumul de curent. Facturile vor semnificativ mai mici.
Din ce în ce mai mulți români iau măsuri pentru a economisi consumul de utilități în acest sezon rece. Cu precădere în circumstanțele în care energia se scumpește periodic. Analistul economic Adrian Negrescu trage, însă, un semnal de alarmă cu privire la situația ferestrelor din apartament.
Majoritatea consumatorilor ignoră starea în care se află ferestrele. Mulți nu știu că, de fapt, ferestrele sunt responsabile pentru pierderea celei mai mari cantități de căldură dintr-o locuință. Chiar dacă schimbarea becurilor, scoaterea aparatelor din priză și alte astfel de măsuri sunt importante, este necesară acordarea unei atenții deosebite ferestrelor din lemn.
„Sunt în continuare, din păcate, sute de mii de apartamente care au tâmplărie din lemn sau tâmplărie din aluminiu din anii ’90. Aceste ferestre nu asigură o izolare termică eficientă a locuinței. Cred că până la 30% din căldură se pierde în această zonă”, a spus Adrian Negrescu, într-un interviu pentru Ziare.com.
Analistul economic recomandă tuturor românilor să verifice starea în care se află geamurile locuinței lor și schimbe tâmplăria de lemn veche. Diferențele de cost se vor resimți fără doar și poate în costurile facturilor la energie.
Există mai multe detalii care indică faptul că tâmplăria din lemn ar trebui să fie înlocuită. Lemnul vizibil putred și vopseaua decojită sunt un semnal cât se poate de clar că este momentul să schimbăm ferestrele. În caz contrar, lemnul își va pierde capacitatea de a respinge umezeala.
Ramele ferestrelor pot transmite și ele semnale că este nevoie de înlocuirea tâmplăriei din lemn. În cazurile în care geamurile nu se lipesc sau nu se închid corespunzător este necesară înlocuirea ferestrelor. Și când geamurile nu se mai deschid, trebuie aplicată aceeași măsură.
Dacă umezeala a condus la camuflarea lemnului de la ferestre, apa se scurge, de fapt, prin acestea. Cu alte cuvinte, energia din locuința noastră este pierdută pe geam. Lemnul care înconjoară sticla sau unitățile sigilate de la nivelul ferestrei nu trebuie niciodată să ajungă în punctul de a se desface sau dezmembra. În momentul în care are loc o astfel de situație, înseamnă că apa și-a găsit drum spre interior.
Nu în ultimul rând, acumularea mucegaiului, mai mult sau mai puțin, la colțurile sau marginile ferestrelor din bloc reprezintă un indiciu al faptului că energia din casă se va pierde. Potrivit specialiștilor din domeniu, tâmplăria nouă din lemn, de la ferestre, poate rezista mulți ani la rând, însă cu condiția să fie îngrijită.