Românii care locuiesc la bloc, nouă obligativitate din 2023. Care este actul de care va fi nevoie, pentru că altfel se anunţă amenzi mari. Nu toți românii sunt vizați de această nouă obligație. Mai multe detalii, în articolul de mai jos.
Românii care își închiriază casele au o nouă obligativitate începând de anul viitor. Cu toții vor trebui să înscrie contractele de închiriere la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Măsura care va fi pusă în aplicare din 2023, era necesară pentru că foarte mulți dintre proprietarii care își închiriau proprietățile nu declarau veniturile la ANAF pentru a nu plăti impozit.
Conform ANAF, în primele luni ale lui 2022, s-au înregistrat cu 25% mai puține contracte de închiriere, comparat cu perioada similiară a lui 2021.
De asemenea, conform unui studiu făcut de o agenție imobiliară, circa 34% dintre persoanele care stau cu chirie nu au contract înregistrat la ANAF, în timp ce 31% dintre chiriași nu au idee dacă proprietarul a declarat sau nu contractul de închiriere.
Pe de altă parte, piața chiriilor în România a crescut mult în ultima lună, în contextul în care studenții din toate centrele universitare din țară au început să își închirieze locuințe.
Astfel, pe sfârșit de septembrie prețurile locuințelor cu chirie au urcat cu 10-15%.
„Preţurile, de cel puţin o lună de zile, au luat-o razna. S-au dus în sus 10% – 15%. Ce înainte puteai să închiriezi cu 350 de euro într-o garsonieră într-un bloc nou, aproape de metrou, într-o zonă cu facultăţi – astăzi este în jur de 400 de euro aceeaşi garsonieră”, spune Alexandru Adam, agent imobiliar.
Prețul mediu de închiriere al unei garsoniere în București este de 283 de euro, conform site-urilor de închiriere, în timp ce chiria pentru un apartament de două camere poate ajunge la 430 de euro.
De asemenea, pentru un apartament cu 3 camere din Capitală proprietarii solicită, în medie, un preț de 600 de euro pe lună.
Astfel, în jurul marilor centre universitare, cum sunt Bucureștiul, Clujul, Iașiul, Timișoara, Ploiești…etc., locuinţele sunt închiriate preponderent de către studenţi în ultima lună.
Un alt factor important care a contribuit și el la creșterea chiriilor este afluxul de refugiați ucraineni ajunși în România din cauza războiului de la ei din țară.
Statul român suportă costurile chiriei pentru refugiații ucraineni, astfel că proprietarii au profitat de asta și au solicitat prețuri mai mari.