Românii care consumă varză murată trebuie să afle asta! Ce bacterii conține această legumă în saramură

de: Ana Chivu
27 09. 2023

Murăturile sunt printre preferatele românilor, mai ales în sezonul rece. Cu toate astea, mulți nu știu ce bacterii se ascund în varza murată. În materialul următor vă arătăm, pas cu pas, ce conține această legumă în saramură!

Ce bacterii conține varza murată și ce se întâmplă când o mâncăm

Varza murată este printre preferatele românilor în sezonul rece. Gospodinele o pun la murat toamna, pentru ca iarna să fie numai bună de mâncat. Mihaela Bilic susține că legumele care se păstrează peste iarnă, mai cu seamă varza murată, conține numeroase bacterii, dar benefice pentru organism. Iată ce conține, de fapt, această legumă în saramură. Veți rămâne uimiți!

Coreenii consumă des kimchi, un fel de mâncare foarte vechi care este realizat pe bază de legume fermentate și condimentate. În vreme ce românii preferă să bage la murat castraveți, roșii, morcovi, pepeni sau conopidă, alte popoare aleg să consume ridichi, țelină, sfeclă sau usturoi murat.

Medicul nutriționist precizează clar că bacteriile care se nasc în timpul procesului de fermentație sunt foarte importante pentru organismul nostru! Legumele murate produc acid lactic ce determină scăderea PH-ului și creează un mediu acid în care majoritatea microorganismelor nu pot să supraviețuiască.

Beneficiile pe care le au bacteriile din legumele murate

„Metoda de a păstra legume peste iarnă în saramură nu a fost, iată, inventată de noi, ci este prezentă în tradițiile multor popoare. Bacteriile benefice care fermentează produc acid lactic ce determină scăderea pH-ului și creează un mediu acid în care majoritatea microorganismelor nu pot supraviețui- este vorba așadar de o metodă de conservare…fără conservanți, doar pe bază de sare?”, conform sfaturilor date de medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Citește și: Ce să presari pe fundul butoiului înainte de a pune varza la murat. Trucul bătrânilor care o va păstra crocantă până primăvara

Studiile afirmă că sud-coreenii consumă în medie 18 kg kimchi/persoană/an, adică între 50-200g/zi. Pe lângă probiotice, legumele fermentate conțin multe fibre, vitamina C, betacaroten, calciu, fier și puține calorii. În timpul epidemiei de SRAS (sindrom respirator acut sever) din 2003, consumul de kimchi din Asia a crescut cu 40%.Ce-ar fi să creștem și noi consumul de varză fermentată și murături pe parcursul iernii, fără motive medicale, ci doar de dragul prevenției și al sănătății!??”, a mai adăugat aceasta.

Citește și: Ce trebuie să faci cu varza înainte de o pune la murat. Secretul lui Radu Anton Roman, dezvăluit. Va schimba tot