Românii sunt din ce în ce mai afectați de creșterile de preț care au început să își facă simțită prezența în toate sectoarele economice. După scumpirile anunțate la carburanți, taxe, impozite și chiriile din marile orașe, o nouă veste a venit să adâncească îngrijorarea oamenilor. Potrivit unui anunț făcut de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), prețurile gazelor vor crește semnificativ începând cu 1 aprilie 2025, iar o categorie de români va simți din plin acest impact.
Începând cu aprilie 2025, românii care locuiesc în apartamente de 3 camere și care utilizează gazele pentru încălzirea locuinței vor fi cei mai afectați de creșterea prețurilor.
Conform avertismentelor lui Dumitru Chisăliță, aceștia ar putea ajunge să plătească lunar mai mult de 1.000 de lei pentru factura de gaze, cu mult mai mult decât în prezent, notează libertatea.ro.
Estimările sugerează că această categorie de consumatori va avea de înfruntat o creștere de aproximativ 35% a prețului gazelor, iar pentru unii dintre ei, aceasta ar putea însemna o factură lunară mult mai mare în lunile de iarnă.
Deși plafonarea prețului gazelor este în vigoare până pe 31 martie 2025, oficialii din domeniu avertizează că după această dată, prețurile vor începe să crească.
În acest context, furnizorii de gaze naturale vor fi obligați să ofere noi oferte, însă aceștia nu se grăbesc să le prezinte consumatorilor din cauza incertitudinilor legate de prețul de achiziție al gazelor pe piața internațională.
Potrivit lui Chisăliță, deja au apărut primele oferte pentru furnizarea gazelor după 1 aprilie 2025, dar acestea sunt destul de apropiate între ele, iar prețul kWh este de aproximativ 0,31 lei, un tarif valabil până în septembrie 2025.
În cazul unui consumator care locuiește într-o casă, factura ar putea ajunge la 2.100 de lei pe lună în lunile reci de iarnă, cu o creștere de 550 de lei față de 2023 și cu 750 de lei mai mult față de 2024.
La apartamentele de 3 camere, în care gazele sunt folosite pentru încălzire, factura va ajunge undeva în jurul valorii de 1.000 de lei pe lună, ceea ce va însemna o majorare de aproximativ 225 de lei față de 2023 și de 325 de lei față de 2024.
În aceste condiții, mulți români se tem că vor fi nevoiți să plătească sume mult mai mari pentru gazele naturale, în special în perioada rece a anului, ceea ce va pune o presiune considerabilă asupra bugetelor familiilor din întreaga țară.
Deși oficialii din domeniu susțin că schimbările vor fi transparente, incertitudinea legată de viitorul prețurilor nu face decât să crească îngrijorarea în rândul consumatorilor.