12 feb. 2020 | 08:00

Românii au renunțat la carne în favoarea legumelor: cât de mult s-a schimbat dieta noastră față de UE

Știri generale
Românii au renunțat la carne în favoarea legumelor: cât de mult s-a schimbat dieta noastră față de UE

Dacă te gândești la masa de Paști sau de Crăciun, ai trăi cu impresia că românii sunt carnivori convinși. Se pare totuși că dieta noastră se schimbă, aliniindu-se la alte țări europene.

Pe partea de producție, România se află pe locul șapte în Europa când vine vorba de puterea de producție a legumelor. Partea interesantă nu constă însă în producție, ci în obiceiurile de consum care se văd și în restaurante. Datorită cererii din ce în ce mai mari, preparatele vegetariene din meniuri sunt mai diverse în 2020, iar bucătarii au devenit mai curajoși.

dietă vegetariana

Din câte se pare, lintea, fasolea, mazărea sau năutul nu mai lipsesc din meniul restaurantelor. Clienții le cer zilnic, chiar și într-un bistro din Timișoara, conform celor de la ProTV. „Își doresc ceva mai sofisticat, renunță încet, încet la carne și am observat că trendul este spre cei mai sendentatari, care nu au timp să facă mișcare. Se orientează ca măcar alimentația să fie în direcția sănătoasă”, a explicat Daniela Cășuneanu, proprietara unui bistro din Timișoara.

Aceeași tendință este evidentă la Constanța, unde cererile de meniuri vegane nu mai sunt atât de rare pe cât ai crede. „Lumea în ziua de azi caută mai mult mâncarea vegană, trecem puțin de la bacon-ul crispy și tot ce înseamnă grăsime la humus, linte, supă cremă de linte. Clientul caută acum să treacă de la varianta de mâncare grăsimoasă care a fost după sărbători și trece la varianta de mâncare mai sănătoasă.”, a declarat Marius Mimler, bucătar.

În primul rând, creșterea afinității pentru leguminoase a românilor se vede și pe partea de producție. Cantitățile au crescut masiv în ultimii patru ani, de la 100.000 de tone, la 260.000 de tone. În Europa, conform unei analize Eurostat, România se află în top 10 din acest punct de vedere. Nu este foarte clar dacă prețul reprezintă un factor, dar un preparat cu linte sau năut în restaurante este cu 20 – 30% mai ieftin decât unul bazat pe carne.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro