12 feb. 2020 | 08:00

Românii au renunțat la carne în favoarea legumelor: cât de mult s-a schimbat dieta noastră față de UE

Știri generale
Românii au renunțat la carne în favoarea legumelor: cât de mult s-a schimbat dieta noastră față de UE

Dacă te gândești la masa de Paști sau de Crăciun, ai trăi cu impresia că românii sunt carnivori convinși. Se pare totuși că dieta noastră se schimbă, aliniindu-se la alte țări europene.

Pe partea de producție, România se află pe locul șapte în Europa când vine vorba de puterea de producție a legumelor. Partea interesantă nu constă însă în producție, ci în obiceiurile de consum care se văd și în restaurante. Datorită cererii din ce în ce mai mari, preparatele vegetariene din meniuri sunt mai diverse în 2020, iar bucătarii au devenit mai curajoși.

dietă vegetariana

Din câte se pare, lintea, fasolea, mazărea sau năutul nu mai lipsesc din meniul restaurantelor. Clienții le cer zilnic, chiar și într-un bistro din Timișoara, conform celor de la ProTV. „Își doresc ceva mai sofisticat, renunță încet, încet la carne și am observat că trendul este spre cei mai sendentatari, care nu au timp să facă mișcare. Se orientează ca măcar alimentația să fie în direcția sănătoasă”, a explicat Daniela Cășuneanu, proprietara unui bistro din Timișoara.

Aceeași tendință este evidentă la Constanța, unde cererile de meniuri vegane nu mai sunt atât de rare pe cât ai crede. „Lumea în ziua de azi caută mai mult mâncarea vegană, trecem puțin de la bacon-ul crispy și tot ce înseamnă grăsime la humus, linte, supă cremă de linte. Clientul caută acum să treacă de la varianta de mâncare grăsimoasă care a fost după sărbători și trece la varianta de mâncare mai sănătoasă.”, a declarat Marius Mimler, bucătar.

În primul rând, creșterea afinității pentru leguminoase a românilor se vede și pe partea de producție. Cantitățile au crescut masiv în ultimii patru ani, de la 100.000 de tone, la 260.000 de tone. În Europa, conform unei analize Eurostat, România se află în top 10 din acest punct de vedere. Nu este foarte clar dacă prețul reprezintă un factor, dar un preparat cu linte sau năut în restaurante este cu 20 – 30% mai ieftin decât unul bazat pe carne.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Locul din Transilvania vechi de 800 de ani. Legendele care te înfioară
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro