Românii au avut parte de un mic șoc. Ce mărțișoare au găsit la tarabe, de fapt. Ai cumpăra?

Românii au avut parte de un mic șoc. Ce mărțișoare au găsit la tarabe, de fapt. Ai cumpăra?
Mărțișor de pandemie cu masca obligatorie

Odată cu Pandemia au venit și resticțiile și izolarea. Dar iată că românul poate fi invetiv și în aceste condiții. Astăzi, ca și în anii trcutți, sărbătorim 1 martie, Mărțișor. Toată țara este împânzită astăzi de tarabe la care se vând tot felul de mici cadouri. Și pentru că vorbeam de inventivitate, creatorii de mărțișoare s-au inspirat chiar din perioada prin care trecem.

Mărțișor de pandemie cu masca obligatorie

Încă de săptămâna trecut, cel puțin în București, în apropierea piețelor am putut observa tarabele vânzătorilor ambulanți de mărțișoare. Este una din cele mai prolifice perioade pentru creatorii de acest gen.

Din păcate perioada prin care trecem, chiar de Mărțișor, le-a impus și vânzătorilor ambulanți de mărțișoare anumite restricții. Inventivitatea nu a fost unul din elementele lipsă nici măcar acum. Astfel că la toate tarabele vom găsi mărțișoare inspirate de pandemie. Cele mai interesante mărțișoare sunt cele cu masca de protecție, care se vând ca  pâinea caldă, spun vânzătorii.

Unul din cele mai celebre târguri de artizanat din România, de Mărțișor, este cel de la Muzeul Țăranului Român, din Capitală. Ca în fiecare an s-a păstrat tradiția de Mărțișor, de  a se ține acest târg, dar așa cum spuneam, cu distanțarea socială de rigoare.

Dacă te duci acum la Târg vei avea parte de cozi, culmea, la care stau românii, purtând masca de protecție, pentru a cumpăra cadouri pentru cei dragi de Mărțișor. Printre acestea, așa cum spuneam, regăsim mărțișoare inspirate de Pandemie, cu măști de protecție, care mai de care, mai haioase.

Prețurile, nu sunt nici ele de ici de colo, nici foarte scumpe, dar nici foarte ieftine. Cu toate astea vânzătorii de artizanat de la Muzeul Țăranului Român spun că au vânzări foarte bune. Intrarea la muzeu nu este gratuită, iar organizatorii încearcă să-i facă pe vizitatori să respecte normele de distanțare și protecție

”Vă așteptăm până pe 1 martie inclusiv, între orele 10.00 și 18.00. Biletele de intrare costă 8 lei pentru adulți, 4 lei pentru pensionari și 2 lei pentru elevi, studenți, persoane cu handicap. Intrarea se face prin șoseaua Kiseleff”, au trimis invitația către public organizatorii târgului.

1 martie, o sărbătoare națională

Plecând de la datinile vechi, încă de pe vremea geto-dacilor, sărbătoare de Mărțișor a fost una din cele mai populare. În fiecare an, la țară cel puțin, sătenii au respectat tradițiile și obiceiurile vechi, din moși-strămoși. Multe dintre ele au fost continuate și de generațiile tinere de astăzi, și încearcă să le conserve și pentru generațiile viitoare.

Legende, precum cea a Babei Dochia, saua Soarelul transformat în flăcău, circulă și astăzi și spun, în felul lor, povestea apariției Mărțișorului. Azi, tinerii flăcăi oferă un bănuț de argint legat cu un șnur alb cu roșu tinerelor fete. În anumite zone același mărțișor este oferit de fete flăcăilor. Dar pentru majoritatea, ziua de 1 martie, este o zi a dragostei și a devotamentului față de persoana iubită.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI