19 nov. 2022 | 23:20

Românii au ajuns la capătul puterilor. Peste 50% dintre cetăţeni cred că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu. E un procent covârşitor

Știri generale
Românii au ajuns la capătul puterilor. Peste 50% dintre cetăţeni cred că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu. E un procent covârşitor
Un sondaj arată că peste 50% dintre români cred că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu.

Un sondaj îngrijorător realizat de INSCOP Research a indicat faptul că peste 50% dintre români cred că era mai bine pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Aceștia sunt de părere că situația din țară este mai rea decât în 1989. Sondajul a avut loc în perioada mai-iunie a anului curent, moment în care cei mai mulți cetățeni au avut o părere asemănătoare despre starea țării și despre vremurile pe care le trăim.

Sondaj: peste 50% din români cred că era mai bine pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Un sondaj realizat de INSCOP Research, în cadrul proiectului „România Agenda 2050”, la comanda Strategic Thinking Group, a arătat cât de nemulțumiți sunt românii de vremurile pe care le trăiesc. Peste 50% din aceștia au susțin că situația din țara noastră este mai rea decât în 1989.

Partenerii proiectului care a uimit pe toată lumea sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Primul sondaj a fost realizat în perioada 23 mai – 14 iunie, pe un eșantion de 1.500 de persoane, iar al doilea în intervalul 26 septembrie – 4 octombrie, pe un eșantion de 1.200 de persoane.

Un procent de 54% dintre români și-au exprimat părerea în privința vremurilor pe care le trăim și au susținut că situația din România este chiar mai rea decât în 1989. Analiza mai arată că 43.5% din participanții din mai-iunie și 31% din subiecții din septembrie – octombrie au susținut că situația generală a țării va fi una cu mult mai bună doar în anul 2050.

,,Cei din generaţia matură într-un fel sau altul sunt dezamăgiţi”

„Cei din generaţia matură într-un fel sau altul sunt dezamăgiţi de decalajul dintre aşteptările lor în 1989 şi ceea ce s-a întâmplat acum. Pe de altă parte, sunt tineri care nu ştiu prea multe despre ce era înainte de 1989, despre cum era societatea şi oamenii nu gândesc raţional.

De exemplu, nu se gândeşte nimeni că în societatea românească din 1989 lipsea aproape totul, nu aveai libertate de mişcare, nivelul de trai era extrem de scăzut, nu aveai lucruri elementare, cum ar fi accesul permanent la electricitate, la combustibil sau la hrană”, a spus rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, referitor la opinia românilor despre situaţia de dinainte de 1989.

Ce părere au românii?

În ambele sondaje 68% dintre români au fost de acord cu tranziția la surse de energie prietenoase cu mediul, iar mai mult de 51% dintre ei ar putea fi determinați să reducă consumul de energie.

Mai mult decât atât, aproape trei sferturi din aceștia ar vrea să instaleze panouri fotovoltaice la casa sau blocul în care locuiesc pentru a sprijini mediul. În timpul acesta, nu mai puțin de 88% din ei cred că educația școlară este cel mai bun mijloc de a reuși în viață.

Parteneri
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Redactia.ro
David Beckham a câștigat lupta cu cele 150 și ia potul cel mare: 280 de milioane de euro dintr-un ”foc”!
Digisport.ro
Povestea fabuloasă a actorului care a ajuns frate cu propriul tată. A jucat în aproape 40 de filme și a murit pe scenă, în timpul unui spectacol
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
Capital.ro
Pensiile care vor trece printr-o a doua recalculare. Şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, anunţ important
Antena 3
Lovitură de teatru pentru Antena 1! Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au semnat cu PRO TV
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI sunt AFECTAȚI. ANUNȚUL care schimbă DECIZIA din SEPTEMBRIE
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro