O familie de români susține că s-a întors din Suedia din cauza cărții ”Copiii căpșunarilor”, care l-ar fi determinat pe fiul lor să amenințe că se sinucide dacă nu revine în România, fiind exasperat de agresivitatea colegilor de școală, considerându-l inferior din cauza naționalității sale.
„Mami, eu nu mai merg la școală în Suedia. Dacă mă mai trimiteți la școală acolo, eu mă sinucid. Eu vreau la mine”, astfel începe povestea tristă a unor români care era stabilită în Suedia. Totul a pornit de la o carte, ”Copiii căpșunarilor”. „A trebuit din cauza unei nemernice de cărți să ne întorcem în față, decât să se întâmple ceva cu copilul meu. Mai bine că am venit acasă”, a spus mama copilului.
Cartea în care se vorbește despre români că sunt cerșetori a ajuns la începutul lunii decembrie să fie materie de vacanță într-o școală din Suedia. Cărțile au fost primite de către profesorii școlii și urmau să fie discutate cu elevii la clasă, la întoarcerea din vacanță.
„Era vorba despre români. Scria în care că suntem subnutriți, că locuim în cocioabe fără gemauri, că trec cai foarte slabi la noi pe strazi. Am citit doar nouă pagini. M-am oprit la pagina în care scria nume românești. Pur și simplu mi-a pus capac. Oricum primeam jigniri din partea celorlalți elevi cum că mama mea este aceea care stă jos, la magazin, și cerșește ”, a spus adolescentul.
„Ajungi să fii făcut cerșetor, să fii jignit în halul ăsta. Deci nu eram cerșetori. Noi lucram”, a completat părintele acestuia.
„Mario vrea să fie polițist, dar în România, nu în Suedia. Simte că românii sunt jigniți, sunt considerați niște cerșetori. Am ajuns pentru politică să ne nenorocim copiii (…) în carte noi suntem hoți, trăim în cocioabe fără geamuri, avem copii subnutriți, care merg în picioarele goale”, mai spune ea.
Mama lui Mario a fost la școală pentru a vedea de ce o astfel de carte a ajuns materie de studiu. „Lui Maria i-a spus că nu trebuia să reacționeze așa, că trebuia să se gândească numai la el, nu la cei din jur”, a declarat femeia. „Jumătate din sat avea curent electric, iar jumătate nu aveau nici măcar toaletă. Toaleta se afla în curtea casei” – astfel sună două propoziții din carte.