18 sept. 2020 | 21:34

România vs. Ungaria: În caz de război cine ar învinge, ce armată au românii și ce armată au ungurii

Politică
România vs. Ungaria: În caz de război cine ar învinge, ce armată au românii și ce armată au ungurii
România vs. Ungaria: În caz de război cine ar învinge, ce armată au românii și ce armată au ungurii

Strategii de război fac scenarii și țin cont de toate elementele, economic, militar, social. Dacă ar fi să facem comparații din punct de vedere militar între România și Ungaria am rămâne surprinși.

Unde se clasează cele două state din punct de vedere militar

România, din punct de vedere militar, conform ultimei actualizări, dispune de 198.250 de militari. Înainte de 1989, Armata Română era compusă din  300.000 de militari. După restructurarea din 2001, efectivul ajunsese la un număr de aproximativ 100.000. În comparație, tot la ultimul recensământ, țara vecină, Ungaria dispune de 85.450 de oameni înrolați în armată maghiară.

Într-un top al celor mai puternice armate România ocupă locul 40, în schimb Ungaria se află pe locul 56, în același top. România are o populație de aproximativ 19 milioane. În același timp are o disponibilitate de aproximativ 5 milioane de cetățeni pentru a-și întregi efectivul.

De partea cealaltă în Ungaria trăiesc 9 milioane și șase sute șaptezeci și cinci de mii de locuitori, iar disponibilitatea de mărire a efectivelor armate este de aproximativ 2 milioane de cetățeni.

La o primă vedere, putem spune că România are dublu numărul populației, cât și al cetățenilor disponibili pentru înrolare, în caz de război. Dar este suficient?

România vs Ungaria: bugetele alocate apărării

Din punct de vedere al bugetului pentru apărare România dispune de 4,7 milioane de dolari, adică 2% din PIB. Ungaria alocă în fiecare an, de la bugetul de stat, 1,2 milioane de dolari pentru apărare, adică un record de 1% din PIB. Și în acest caz am putea spune că România stă mai bine, dar cu toate astea rămâne un subiect de atins. Este vorba de cel al utilajelor și echipamentelor militare ale celor două state.

România vs Ungaria: efectivele fortelor terestre, maritime și aeriene

Din punct de vedere al forțelor terestre, specialiștii conclud că România este net superioară Ungariei, astfel că, după ultimul recensământ, aceasta este statistica:

România vs. Ungaria: În caz de război cine ar învinge, ce armată au românii și ce armată au ungurii

Forțele terestre ale României

  • RO – 748 tancuri / HUN – 164 tancuri
  • RO – 1574 mașini de luptă / HUN– 775 mașini de luptă
  • RO – 47 Arme autopropulsante / HUN – 0 Arme autopropulsante
  • RO – 189 Sisteme lansare rachete / HUN– 65 Sisteme lansare rachete
  • RO – 1059 Artilerie tractată / HUN– 365 Artilerie tractată

Din punct de vedere al forțelor aeriene suntem de trei ori peste cea a Ungariei. Deci, stăm și la acest capitol mult mai bine decât ei:

  • RO – 163 avioane (46 avioane de luptă și 66 elicoptere) / HUN – 163 avioane (14 avioane cu rol multiplu și 27 elicoptere)

Mergem acum către forțele maritime ale celor două state și aici putem observa și avantajul României, prin deschiderea la Marea Neagră.

  • RO – 61 nave / HUN – 3 nave

Pe sectorul armelor nucleare, nici România, nici Ungaria nu dețin astfel de arme de distrugere în masă.

România vs Ungaria: efectivele de combustibili

În acst moment noi dispunem de o capacitate de producție impresionantă de petrol, este vorba de 85.350 de butoaie pe zi, în timp ce Ungaria poate produce 11.410 butoaie pe zi. Dacă e să luăm în calcul datele de mai sus, atât Ungaria cât și țara noastră nu ar putea acoperi necesarul de petrol consumat zilnic.

Țara noastră ar avea nevoie de 215.250 butoaie pe zi, iar Ungaria de 135.000 butoaie pe zi. Cu toate astea cele două state au rezerve masive de petrol, în cazul în care s-ar întâmpla ceva. Astfel, România are o rezervă de 600 milioane butoaie de petrol, iar Ungaria și-a făcut o rezervă de 27 milioane de butoaie de petrol.

Cu alte cuvinte, în cazul unui război între cele două state, am avea toate șansele să ieșim victorioși. Să sperăm că nu va fi cazul unei astfel de conflagrații.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
10 + 1 Sfaturi pentru curățenia de după Crăciun
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PUTIN AMENINȚĂ statele NATO de CRĂCIUN! TRUMP are decizia FINALĂ
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro