După aproape doi ani de „opoziţie hotărâtă şi susţinută” din partea vecinilor aflați la sud de Dunăre, România ia fața Bulgariei. Ce a câștigat țara noastră la Bruxelles. Anunțul a fost făcut de Ionuţ Diaconeasa, consilier al Direcţiei Generale pentru Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Războiul” dintre noi și bulgari a luat sfârșit! România a ieșit învingătoare în faţa vecinilor, câștigând recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată a produsului „Plăcintă Dobrogeană” și publicarea desertului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile și pe termen nelimitat. Vestea uriașă a fost dată de Ionuţ Diaconeasa, consilier al Direcţiei Generale pentru Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din MADR.
Țara noastră a câştigat, în detrimentul Bulgariei, recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) a produsului „Plăcintă Dobrogeană”, după aproape doi ani de „opoziţie hotărâtă şi susţinută” din partea vecinilor de la sud de Dunăre. Potrivit consilierului Ionuţ Diaconeasa, împotrivirea guvernului de la Sofia are la bază istoria comună a regiunii Dobrogea, care a inclus şi un teritoriu bulgar.
„La ultimele negocieri pe cale diplomatică între ministerele Agriculturii din România şi Bulgaria, în dialog cu Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) din cadrul Comisiei Europene (CE), s-a ajuns la un acord prin care România va primi recunoaşterea europeană prin înregistrarea produsului „Plăcintă Dobrogeană IGP” şi publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile, pe termen nelimitat.
Opoziţia Bulgariei are la bază istoria comună a regiunii Dobrogea, care a inclus şi un teritoriu din Bulgaria, iar vecinii noştri au făcut o opoziţie hotărâtă şi susţinută aproape doi ani”, a explicat el pentru Agerpres.
Oficialul român a mai spus că Bulgaria va primi dreptul de a folosi denumirea, dar numai la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa şi fără recunoaştere IGP, cu caractere chirilice sau latine „Dobrudzhanka banitsa” pentru o perioadă de 10 ani, deşi, iniţial, ceruse 15 ani. Însă vecinii bulgari nu vor putea exporta produsul cu numele tradus în limba română de „Plăcintă Dobrogeană”.
Decizia va fi aprobată luna aceasta, în şedinţa DG Agri, unde se află pe ordinea de zi, după care va urma procedural publicarea în Jurnalul Oficial al UE, cel mai probabil în aprilie.
Demersurile pentru recunoaşterea europeană a produsului românesc cu IGP au început în 2017, an în care s-a înfiinţat şi Asociaţia Tradiţional Moesis, cu scopul de a promova plăcinta tradiţională şi producătorii. Un an mai târziu (decembrie 2018) s-a depus documentaţia la MADR, apoi dosarul a fost trimis la CE. Cererea a apărut în Jurnalul Oficial al UE, în februarie 2021, dar Bulgaria s-a opus demersului. Începând cu iulie 2021, Bruxelles a invitat opozantul şi solicitantul pentru demararea consultărilor.
Potrivit producătorilor, plăcinta dobrogeană este un produs de patiserie copt, precopt, congelat şi crud congelat obţinut din foi umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu ouă și caș. Foile sale se obţin prin întinderea şi tragerea aluatului, apoi sunt rulate, încreţite şi aşezate în formă de spirală în tăvi rotunde.