13 mart. 2019 | 06:00

România TV riscă să stingă becul: ce spune CNA de amenințările lui Sebastian Ghiță la adresa #rezist

Știri generale
România TV riscă să stingă becul: ce spune CNA de amenințările lui Sebastian Ghiță la adresa #rezist

Sebastian Ghiță a făcut valuri în online pe parcursul zilei de ieri în urma unei intervenții la România TV prin care a amenințat cu bătaia protestatarii împotriva modificărilor din justiție. Consecințele nu au întârziat să apară.

Pentru că aceasta este țara în care trăim, numele penalului Sebastian Ghiță va apărea pe lista candidaților la europarlamentare. Cu alte cuvinte, din poziția de membru al PRU, are mari șanse să reprezinte interesele românilor în Parlamentul European. Până atunci însă, s-ar putea ca gesturile sale să lase fără licență postul România TV, pe care l-a finanțat.

Totul a pornit de la o intervenție pe care a avut-o într-o emisiune televizată de România TV. În acel context, fără niciun fel de emoție, Ghiță a luat o atitudine agresivă și a amenințat cu bătaia orice persoană care protestează împotriva Guvernului, Parlamentului și a ministrului Justiției. A spus foarte clar că va trimite membrii partidului să le ”dea o mamă de bătaie” și ”dacă poliția nu-i trimite acasă, o să-i trimitem noi”, cu referire la protestatari și la membrii grupului #rezist.

Pentru că astfel de gesturi televizat pot fi percepute ca instigare la violență, iar România TV nu este la prima abatere, riscul să rămână fără licență este unul cât se paote de real. În plus, imediat după emisiunea cu pricina, CNA a primit sute de plângeri la adresa postului TV. O mare parte din problemă ține și de atitudinea prezentatorilor emisiunii care nu au împiedicat sau descurajat atitudinea agresivă.

Membrul CNA Dorina Rusu a declarat pentru HotNews că se va declanșa o investigație și că s-a autosesizat pe marginea subiectului. Se va analiza dacă moderatorului a încălcat legea audiovizualului și dacă postul TV a încălcat legea prin permiterea unui asemenea limbaj amenințător și agresiv în direct.

De notat este că incitarea la violență publică e una dintre puținele abateri editoriale pentru care se poate retrage, teoretic, licența unui post, lucru permis mai degrabă pe criterii tehnice. Făcând abstracție de activitatea CNA și de configurația politică a forului audiovizual, în cazul în care membrii CNA constată prin vot, în mod repetat, că un canal incită la violență, se poate merge până la retragerea licenței. Potrivit art. 95.1 din Legea audiovizualului:

„Consiliul poate decide retragerea licenţei audiovizuale sau a dreptului de furnizare a serviciului media audiovizual la cerere, în cazul săvârşirii repetate de către furnizorul de servicii media a uneia dintre următoarele fapte:

a) incitarea publicului la ură naţională, rasială sau religioasă;
b) incitarea explicită la violenţă publică;
c) incitarea la acţiuni care au drept scop disoluţia autorităţii de stat;
d) incitarea la acţiuni teroriste.”

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Mare surpriză la Chefi la Cuțite. Cine e marele câștigător
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Capital.ro
"Aşa ai un ban în plus în buzunar. Îţi scoţi chiar şi de două ori banii" | Investiţia care devine tot mai profitabilă pentru români
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro