22 aug. 2020 | 13:19

România stă pe o adevărată comoară, la propriu. Ne-am plăti datoriile de 10 ori cu acest avut

Știri generale
România stă pe o adevărată comoară, la propriu. Ne-am plăti datoriile de 10 ori cu acest avut
România stă pe o adevărată comoară, la propriu. Ne-am plăti datoriile de 10 ori cu acest avut

România a terminat anul 2019 cu o datorie externă totală de 106 miliarde de euro, dar sub 50% din PIB. Nu este cel mai înalt nivel al îndatoririlor înregistrat vreodată, dar este cel mai mare de la Revoluție încoace, consemnat la un final de an: 61,7% este datorie privată, iar 38,3% este datorie a statului. Cu toate acestea, mulțumită avansului PIB, 219 miliarde euro pentru anul ce a trecut, nivelul datoriei externe s-a menținut în 2019 la 48% din PIB, prag sustenabil pentru o economie de talia celei a țării noastre.

România ar putea să nu mai rămână datoare

După anul 2009, când România a luat împrumutul de 20 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internațional (FMI), datoria externă a țării a sărit atunci, dar și în anii de după, peste punctul de 70% din PIB, confom ZF. Cu timpul, această pondere a scăzut și în pofida faptului că, nominal, datoria este mai mare, ca procente din PIB ea a scăzut anul trecut la 4,8% din PIB.

Într-o proporție covârșitoare, datoria externă continuă să fie deținută de sectorul privat. Numai 37,2%, adică 39,5 miliarde euro, din datoria externă este datorie publică. BNR are 1,1% din această datorie, 1,2 miliarde euro, alocări de DTS de la FMI. Segmentul privat deține restul de 61,8 miliarde euro din datoria totală de 106 miliarde euro, iar din datoria mediului privat de 61,8 miliarde euro, 33,2 miliarde euro este o datorie pe termen scurt.

Cât are fiecare din datorie?

Conform datelor comunicate recent de Banca Națională a României (BNR), în structură, datoria externă pe termen lung a însumat, la sfârșitul anului 2019, 72,7 miliarde de euro, anume 68,6% din totalul datoriei externe, în creștere cu 6,5% față de 31 decembrie 2018.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost de 18% între lunile ianuarie și decembrie 2019, față de 22,3% din 2018. De asemenea, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, cu rezervele valutare la BNR la 31 decembrie 2019 a fost de 72,2%, față de 74,1% din 31 decembrie 2018.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro