11 mai 2020 | 14:55

România stă pe comori în adâncuri îngropate. Locul din țară unde zac comori inestimabile de mii de ani

Știri generale
România stă pe comori în adâncuri îngropate. Locul din țară unde zac comori inestimabile de mii de ani

Curiozitatea, spiritul de aventură, și, probabil, în primul rând dorința de a găsi obiecte noi și valoroase, potențată de descoperirile altora, îi face pe tot mai mulți români să se aventureze în căutarea de „comori“ ascunse de trecerea anilor de pe teritoriul țării noastre.

Bihor, locul în care vânătorii de comori proliferează

„Detectoriștii“, cum se autonumesc cei care se folosesc de instrumente de detectat metalele pentru a-și forma hărți pentru locurile în care să sape, au format un adevărat curent în România. Motivați de diverse speranțe, între care cea a îmbogățirii spectaculoase sau cea a căpătării faimei pentru găsirea unui artefact foarte vechi și cu o valoare culturală mare, aceștia străbat zeci de kilometri de spații pustii, pe câmpuri, păduri și terenuri agricole, cu bețele lor metalice în spinare (detectoarele), așteptând cu răbdare ca izbitura metalică a cazmalei să anunțe lovirea unui nou „tezaur“.

Între pasionații din România pentru această îndeletnicire se află aproape 200 de persoane din Bihor, unde s-a găsit, în anul 2018, un sit cu 379 de monede romane. Unul dintre cei doi descoperitori este Florin Avram, de profesie criminalist la Poliția Aleșd.

„Am văzut videouri în care mai multe persoane mergeau să caute prin păduri sau la marginea satului. Mi-a plăcut ideea și am vrut să încerc și eu, așa că am început să mă documentez. (…) Până acum am mers pe instinct, alegeam locuri mai strategice. Acum îmi aleg locurile și cu ajutorul site-ului mapire.eu, unde se găsesc hărți din 1700“, a povestit el.

Cel care, alături de Cristian Rusu, a descoperit cele aproape 400 de monede din antichitate a mai dezvăluit că instrumentele pentru detectat de calitate costă 750-2000 de euro, prețul urcând proporțional cu capacitatea ustensilei de a depista metalele la o adâncime mai mare.

„Braconieri de patrimoniu“

Practicanților acestei activități le este interzisă intrarea pe siturile arheologice, motiv pentru care marea lor majoritate s-au familiarizat cu LMI (Lista Monumentelor Istorice) şi RAN (Repertoriul Arheologic Naţional), potrivit șefului Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi. Totodată, ei trebuie să posede autorizație de la Poliție pentru folosirea detectoarelor de metale, fără de care se pot alege cu amenzi.

Bihor, locul de pe hartă unde zac comori inestimabile de mii de ani

Bihor, locul de pe hartă unde zac comori inestimabile de mii de ani

Arheologii nu sunt de acord cu activitatea întreprinsă de detectoriști, mai ales cu cei care nu respectă legislația din domeniu, preferând să vândă la negru obiectele găsite decât să le predea autorităților abilitate. Tocmai de aceea „arheologii ne cred «braconieri de patrimoniu»“, s-a plâns Dan Slăvescu, stomatolog prins de microbul vânătorii cu detectoarele.