Canicula pare că nu a lăsat România în pace, nici în prag de toamnă. Directorul Agenției Naționale de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment cu privire la o nouă perioadă în care temperaturile excesive vor fi prezente în mai multe regiuni din țară.
Elena Mateescu, directorul Agenției Naționale de Meteorologie, a transmis faptul că românii nu au scăpat de temperaturile ridicate, ba chiar urmează o perioadă caniculară în adevăratul sens.
Astfel, ziua de luni va marca probabil cea mai călduroasă perioadă, deoarece, începând de luni, în sudul extrem al țării, se așteaptă temperaturi de până la 38°C la umbră.
De astăzi și până duminica viitoare sunt vizate mai multe zone din țară care vor înregistra temperaturi de 35 și 36°C la umbră, iar în unele zone izolate din sudul extrem, chiar și 37°C.
De asemenea, în vestul și sud-vestul țării, temperaturile vor atinge niveluri apropiate de 34°C, cu senzația termică depășind 35°C.
Totodată, directorul ANM a vorbit și despre valul tropical care lovește România, dezvăluind că își va face resimțită prezența în zonele de sud și sud-est ale Europei.
„Masa de aer tropical dinspre nordul Africii rămâne cantonată în zona de sud-sud-est a Europei, inclusiv în zona țării noastre, cel puțin așa cum arată datele până la acest moment.
Până spre sfârșitul lunii august și dacă vorbim de temperaturi 35 și 36, izolat 37 luni deja 38° în sudul extrem, inclusiv în capitală, luni 37-38° vorbim de acel ITU indicele temperatură-umezeală care înseamnă intensificare a valului de căldură și faptul că vom avea temperaturi de 35 până la 38°.”, a spus Elena Mateescu, pentru Antena 3 CNN.
Perioada de căldură extremă va dura aproximativ două săptămâni, fără urmă de avertismente de cod roșu. Românii vor resimți temperaturile ridicate, iar în zona de sud-est a țării este posibil să se ajungă și la 39 C. De asemenea, vor fi și perioade cu precipitații reduse.
Absența ploilor timp de două săptămâni începând de acum înainte va amplifica semnificativ starea de secetă în sudul și sud-estul țării.
„Ce este semnificativ, însă absența acestora timp de două săptămâni începând de acum înainte va accentua starea de secetă în partea de sud și sud-est a țării, adică Câmpia Română, Câmpia Moldovei, nu în ultimul rând Dobrogea, aș menționa aici și Bărăganul, pentru că vorbim la acest moment de secetă pedologică extrem puternică în această parte a țării și observăm deja animația precipitațiilor în care vom mai avea câteva zile, după care acestea lipsesc aproape cu desăvârșire. Este o vară a extremelor”, a mai spus Elena Mateescu, directorul ANM.