Când vine vorba de sărăcie, România nu are concurent în Europa. O statistică Eurostat scoate la iveală o realitate cutremurătoare: 49,7% din populația țării se confruntă cu sărăcia. La acest capitol stăm mai prost decât Bulgaria, unde 47,9% din populație declară că face cu greu față cheltuielilor zilnice.
Din acest punct de vedere, cel mai bine stau Suedia (2,9%), Finlanda (4,2%), Luxemburg (4,8%), Danemarca (6,1%) și Olanda (6,5%). La nivelul Uniunii Europene, 15,7% din populație se află în pragul sărăciei.
Statistica Eurostat cu privire la sărăcie se bazează pe date despre nivelul de trai al fiecărei țări în anul 2016. Se consideră că un individ se confruntă cu lipsurile materiale și sociale dacă întâmpină 5 dificultăți dintr-o listă de 13 elemente, printre care cheltuielile pe termen lung, cheltuieli de întreținere și alimentație și costuri legate de hobby-uri.
În Uniunea Europeană, rata sărăciei monetare variază între 10% din populație în Cehia și 25% în România. Dar liniile de sărăcie luate în considerare pot fi foarte diferite de la o țară la alta, având în vedere nivelul de trai mediu, care este foarte dispersate în statele membre UE.
De exemplu, venitul mediu din Franța este de patru ori mai mare decât în România (4.728 euro) și cu 25% mai mic decât în Luxemburg (27.973 euro). Cu alte cuvinte, o persoană considerată săracă în Luxemburg ar putea să fie foarte bogată în România. În acest sens, rata sărăciei monetare este irelevantă.
Relevant este că 15,7% din populația UE, adică 78 de milioane de persoane, se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește cheltuilile curente, pentru îmbrăcăminte, pentru timpul liber etc. Cu alte cuvinte, oamenii nu au bani suficienți să facă față nevoilor zilnice.
La acest capitol, România stă cel mai rău, potrivit datelor Eurostat. Aproape 50% din populație se descurcă greu când vine vorba de cheltuieli. Statistica se bazează pe sentimentul oamenilor în ceea ce privește sărăcia. Adică jumătate din populația României se consideră săracă.