Se anunță scumpiri la produsele alimentare, iar carnea e pe primul loc

Prețul cărnii va crește cu încă 30-40%

Într-o perioadă în care se vorbește despre măriri de salarii și de pensii, producătorii aduc vești proaste. Se anunță scumpiri la produsele alimentare, iar carnea e pe primul loc. Prețul cărnii va crește cu încă 30-40%.

„Preţul cărnii de porc şi de pasăre atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului român. În cadrul Conferinţei SIIC’2019 – Industria Cărnii, atrăgeam atenţia asupra creşterii preţului la carnea de porc şi pasăre, în doar două săptămâni, cu 20% şi previzional pentru perioada imediat următoare cu aproximativ 40%. Preţul la carnea de porc şi pasăre a atins aceste previziuni şi va creşte în continuare cu 30-40%”, se arată într-un comunicat emis de Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP).

Producătorii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că România a ajuns să depindă de importul de carne

„Marii producători din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizează în state europene şi vând către ţările asiatice, puternic atinse de pesta porcină africană. China cumpără tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat”, precizează sursa citată.

De ce se scumpește carnea în România

Carnea se scumpește din cauza lipsei capacităţii de reproducţie a României, la porc şi pasăre. „Dacă România avea astăzi o capacitate normală de producţie pasăre şi porc, nu ne-am mai fi găsit în situaţia de a cumpăra carne la un preţ pe care buzunarul cetăţeanului român nu şi-l permite. Atragem atenţia că NU fermierii sunt cauza exploziei preţurilor, ei rămân tributari unor politici de piaţă necontrolate şi speculaţiilor unor carteluri comerciale”, mai scrie în comunicat.

ACEBOP susține că de această criză vor profita comercianții de porci, dar și o parte din abatoare, care vor stabili prețul pieței. Producătorii cer Guvernului României să construiască ferme de reproducție pentru a nu risca prăbușirea producţiei de carne din România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI