Raed Arafat avertizează asupra celor 300 de focare de COVID-19 existente în țară. Acesta subliniază că din cele 300de surse de infectare, multe dintre ele se află în cămine, azile de bătrâni dar și în domeniul industrial, fiind în mare parte ținute sub control. Șeful DSU avertizează că orice decizie luată pe viitor va fi strâns legată de evoluția epidemiologică, în special din anumite zone. Medicul nu exclude varianta unor „scenarii mai grele”.
Secretarul de stat în MAI a explicat diferența între focarele ținute sub control și focarele de transmitere COVID-19 care impun măsuri de carantinare. Acesta a explicat că cele mai periculoase focare sunt cele cu transmitere comunitară, iar acolo intrevin autoritățile cu măsurile necesare pentru carantinarea localității. În cazul în care focarele sunt la nivel de cămin, azil, iar pacienții infectați au avut contacți doar din interior, atunci carantina se face la nivel de azil.
„Focarele pentru care noi luăm măsura de carantină, atunci când carantinăm o localitate, sunt focarele de transmitere comunitară. Deci, dacă este o localitate cu o cifră mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane vârstnice, atunci măsurile se iau pe azilul respectiv – carantinarea azilului, a personalului; dacă avem o localitate de 1.500 de persoane și avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea.
De ce? Pentru că nu este suficient să izolezi persoanele și contacții lor direcți. Acolo, dacă s-a transmis în comunitate, înseamnă că mai avem mai multe persoane în comunitate probabil asimptomatice, de care nu știm și care transmit. Și atunci, această comunitate se pune sub carantină, DSP-ul poate să organizeze testări mai multe în localitatea respectivă, se descoperă mai mulți care au fost infectați sau nu și pot să se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectivă.
Acesta este rostul carantinării unei localități, pe care o facem, dacă vedem că este răspândire comunitară serioasă”, a explicat Raed Arafat.
Raed Arafat atrage atenția că nicio țară nu va putea exclude scenarii mai dure, atâta timp cât situația se va înrăutăți.
Medicul a anunțat că în urma măsurilor mai stricte luate în anumite județe, mulți oameni, inclusiv primarii localităților, însă acesta consideră că trebuie acționat la timp, în mod izolat, pentru a nu se ajunge la situații scăpate de sub control.
Șeful DSU subliniază faptul că, în viitor, ar putea fi luate măsuri mai drastice, dacă situația o impune, însă nu lumea nu trebuie să se panicheze din acest motiv.
„Nu suntem în acest scenariu încă, dar putem să ajungem și peste o lună, și peste două, și în timpul toamnei, și în timpul primăverii anului viitor să ajungem la scenarii grele, dacă boala se va comporta într-un fel pe care nu putem să-l controlăm.
Nu panicăm pe nimeni, la acest moment măsurile noastre sunt de prevenire, măsurile pe care le recomandăm populației și măsurile concentrate local pe localitățile care au un număr mai mare de cazuri, unde încercăm să limităm ieșirea din ele și să limităm transmiterea. Dar depinde cum evoluează scenariul ce decizii vor fi luate ulterior”, a adăugat Raed Arafat, potrivit Digi24.