15 ian. 2025 | 15:49

România, polul frigului în Europa. Miercuri, 15 ianuarie, s-au înregistrat -19 grade în țară, mai puține ca în Norvegia, Suedia sau Finlanda

Vremea Meteo
România, polul frigului în Europa. Miercuri, 15 ianuarie, s-au înregistrat -19 grade în țară, mai puține ca în Norvegia, Suedia sau Finlanda
România, polului frigului în Europa. Miercuri, 15 ianuarie, s-au înregistrat -19 grade în țară, mai puține ca în Norvegia, Suedia sau Finlanda

România a fost, pe 15 ianuarie 2025, polul frigului în Europa, marcând cele mai scăzute temperaturi din întreaga regiune. În această dimineață, mercurul termometrelor a scăzut până la -19,3 grade Celsius la Obârșia Lotrului, depășind în intensitate frigul resimțit în țările nordice precum Suedia, Finlanda sau Norvegia. Fenomenul a atras atenția meteorologilor și a pus țara în centrul atenției climatologice europene.

Frig extrem în România: temperaturi sub -10 grade în întreaga țară

Cea mai scăzută temperatură s-a înregistrat la Obârșia Lotrului, unde termometrele au arătat -19,3 grade Celsius. Întorsura Buzăului, supranumită frecvent „mica Siberie” a României, a înregistrat și ea un frig intens, cu -18,3 grade Celsius.

Alte localități cunoscute pentru ierni dure, precum Poiana Stampei (-16,6°C), Miercurea Ciuc (-15,7°C) sau Sfântu Gheorghe și Făgăraș (-15,0°C), au confirmat valul de frig polar care a cuprins țara.

Chiar și orașele din sud și sud-est, care de obicei beneficiază de temperaturi mai blânde, au resimțit frigul extrem. București Băneasa, de exemplu, a înregistrat -7,5 grade Celsius, iar Târgoviște, Focșani și Ploiești au avut temperaturi în jurul valorii de -10°C.

România, mai rece decât țările nordice

Surpriza vine din comparația cu țările nordice, cunoscute pentru iernile lor severe. Pe 15 ianuarie, temperaturile din Norvegia, Suedia și Finlanda au fost mai blânde decât cele înregistrate în România.

În capitalele nordice, termometrele au arătat valori în jurul pragului de -5°C, semnificativ mai ridicate decât cele resimțite în multe orașe românești.

Chiar și regiunile din nordul Germaniei sau Țările Baltice, de obicei afectate de frig, au înregistrat temperaturi mai ridicate decât cele din România.

Acest fenomen neobișnuit poate fi atribuit unei mase de aer polar care s-a deplasat spre sud-estul Europei, lovind mai puternic România decât alte țări din regiune.

În schimb, Scandinavia și nordul Europei au fost afectate de un front atmosferic mai cald, care a temperat temperaturile obișnuite pentru această perioadă.

Romania, cea mai geroasa tara din Europa. Foto Facebook Meteoplus

Romania, cea mai geroasa tara din Europa. Foto Facebook Meteoplus

Cum s-a resimțit frigul în România

Valul de frig a pus la încercare locuitorii României, mai ales în zonele montane și depresionare, unde temperaturile extreme au fost resimțite din plin.

În localitățile precum Brașov (-14,8°C), Toplița (-14,8°C) sau Odorheiu Secuiesc (-14,4°C), locuitorii s-au confruntat cu un disconfort termic accentuat, iar autoritățile locale au intervenit pentru a sprijini persoanele vulnerabile.

Totuși, acest frig extrem nu este o raritate pentru România, o țară cu ierni variate din punct de vedere climatic.

Întorsura Buzăului și Miercurea Ciuc sunt renumite pentru recordurile de temperaturi scăzute, fiind frecvent incluse în rapoartele meteorologice naționale ca „poluri ale frigului”.

In dimineata de 15 ianuarie s-au inregistrat in România temperaturi mai mici decat în țările nordice. Foto Facebook Meteoplus

In dimineata de 15 ianuarie s-au inregistrat in România temperaturi mai mici decat în țările nordice. Foto Facebook Meteoplus

România în centrul atenției climatice europene

Ziua de 15 ianuarie 2025 a demonstrat că România poate deveni, ocazional, polul frigului în Europa. Temperaturile extrem de scăzute, mai intense decât cele din țările nordice, atrag atenția asupra variabilității climatice din regiune.

În timp ce țările nordice au resimțit o iarnă mai blândă, România s-a confruntat cu un val de frig polar, oferind o imagine inedită asupra distribuției temperaturilor în Europa.

Parteneri
Lovitura începutului de an în televiziune. Antena 1 a luat un om important de la Pro TV
Redactia.ro
Ceaiul care conține de 22 de ori mai mult calciu decât laptele de vacă. Mai mult, ajută și la reglarea nivelului zahărului din sânge
Click.ro
Rusia i-a răspuns lui Trump, după ce președintele american l-a amenințat direct pe Putin și i-a cerut să oprească războiul din Ucraina
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Un cuplu celebru din România pleacă la Asia Express! 'Mergem doi, dar ne vom întoarce trei!'
Unica.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
EVZ.ro
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Spynews
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
Capital.ro
Imagini cu casa lui Liviu Vârciu de la Poiana Brașov. Penthouse-ul în care actorul a investit o sumă importantă de bani este amenajat cu bun gust
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Mediaflux
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Spynews.ro
Aceasta este pâinea cu cel mai mult arsenic din supermarket. Pericolul pe care încearcă să îl ascundă producătorii
Realitatea.net
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, printre echipele care pornesc pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro