România, obligată să își amâne proiecte

România, obligată să își amâne proiecte
România, obligată să își amâne proiecte

O companie australiană a fost obligată să își amâne proiectele pe care le avea în România din cauza pandemiei de COVID-19. Angajații, care urmau să facă eveluarea unei sonde de pe meleagurile noastre, nu au reușit să treacă de granița cu Ungaria. Mai multe detalii, în continuare.

Au fost amânate proiecte importante din cauza pandemiei

Ca urmare a reintroducerii restricțiilor la frontiera cu Ungaria, după ce numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a explodat, Compania australiană ADX Energy a fost nevoită să amâne testele efectuate la sonda de evaluare Iecea Mică 1.

ADX Energy deține 50% din concesiunea de hidrocarburi Parța, din județul Timiș, iar potrivit australienilor, contractorul maghiar care ar fi trebuit să măsoare presiunea, dar și să preleveze probe din sondă, nu a putut să ajungă în România, fiind blocat la graniță, alături de personal și echipamentul necesar.

Când vor fi reluate lucrările

Se preconizează că lucrările vor fi reluate săptămâna viitoare, pe 27 iulie.

Cu toate acestea, reprezentanții companiei susțin că ADX Energy a reușit să monitorizeze presiunea din puț și în această perioadă. În ultimele aproximativ două săptămâni, presiunea la suprafața sondei a crescut de la 780 psi la 1650 psi, potrivit datelor oferite de profit.ro.

Pe bursa australiană, cotațiile ADX Energy se apreciaseră, marți, la 6,67 %, o acțiune tranzacționându-se la 0,7 cenți.

Compania australiană a început operațiunile de foraj a sondei de evaluare Iecea Mică 1 în luna august 2019, după ce, în octombrie 2018, a obținut aprobarea ANRM pentru transferul licenței de producție aferentă perimetrului de la Amromco Energy către subsidiara locală ADX Energy Panonia.

„O astfel de operațiune de foraj, de evaluare, este de obicei desfășurată după descoperirea rezervelor de hidrocarburi și este menită a stabili extinderea și mărimea acumulăriilor deja descoperite. În funcție de rezultate, sonda de evaluare poate fi închisă sau poate fi transformată într-o sondă de producție“, potrivit sursei menționate anterior.