România mai primește o lovitură din partea Ungariei. Clădirea de patrimoniu care a fost cumpărată de maghiari

România mai primește o lovitură din partea Ungariei. Clădirea de patrimoniu care a fost cumpărată de maghiari
Romania, lovitura din partea Ungariei

Din fericire, Ungaria nu se oprește și continuă să cumpere tot mai multe clădiri de patrimoniu din România. În urmă cu scurt timp, o societate controlată de statul ungar a achiziționat o clădire în zona Ardealului. Vorbim despre clădirea Alte Post din Sighișoara, în care funcționa vechea stație de poștă a orașului.

România, lovitură din partea Ungariei

Clădirea Alte Post din Sighișoara a fost cumpărată în urmă cu câteva zile de o societate controlată de statul ungar, conform informațiilor transmise de investigatoria.ro. Acesta este doar cel mai recent caz dintr-o serie de clădiri de patrimoniu achiziționate de Ungaria în zona Ardealului de o firmă care funcționează sub umbrela companiei deținute de statul vecin, MANEVI Zártkörű Részvénytársaság.

Clădirea Alte Post se afla chiar în centrul istoric al Sighișoarei și a fost folosită ca sediu al serviciului de poștă din perioada regimului austro-ungar, iar acum face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

În decursul timpului a fost transformată în pensiune cu restaurant, iar de scurtă vreme a fost achiziționată de compania care a fost înființată în România de o entitate a statului ungar ce are misiunea asumată de a conserva imobilele cu relevanță instorică, după cum au notat jurnaliștii de la Investigatoria. Aceștia au amintit și de alte cazuri similare de achiziții, în Sălaj, Carei și Satu Mare.

Se pare că în secolul XVIII, în această clădire a funcționat serviciul de poștă austro-ungar, după care a devenit proprietatea bisericii evanghelice, mai mai apoi spațiul a fost închiriat. Însă în anul 2013, clădirea istorică a fost cumpărată de un om de afaceri local, Viorel Barbu, care a renovat-o și a decis s-o transforme într-o pensiune cu restaurant.

În urmă cu scurt timp, în scenă a intrat din nou, compania Manevi Pro Transilvania, înființată în 2021, la fel cum s-a întâmplat și în alte cazuri din Ardeal. Se zvonește că Manevi Pro Transilvania ar fi cumpărat, în ultimele luni ale anului trecut, clădirea Alte cu fabuloasa sumă de 1,3 milioane de euro.

S-a aflat ulterior că această companie are sediul în Satu Mare, în Piața Libertății, ocupându-se de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Compania a fost fondată de Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag și este administrată de Makkai Katalin din Târgu Mureș, fiind reprezentată legal de Zsanett Olah, cetățean ungar.