România, luată în vizor de Consiliul Europei. Ce drept al omului se încalcă zi de zi la noi
Restricțiile din România au intrat în vizorul Consiliului Europei. Oficialii atraga atenția asupra faptului că, zi de zi, la noi în țară, se încalcă un drept al omului.
Consiliul Europei atacă România. Ce drept al omului se încalcă, zi de zi, la noi în țară
Un document publicat recent de comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei atrage atenția asupra faptului că, în România, nu există recunoașterea legală a relațiilor între persoane de același sex.
„Comisarul și-a publicat observațiile scrise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la cazul Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru și alte 12 cazuri împotriva României, care se referă la absența unui cadru legal pentru recunoașterea relațiilor stabile de același sex”, se arată în comunicatul oficial publicat de Consiliul Europei, citat de stirileprotv.ro.
În document, comisarul Dunja Mijatović arată că, în cazul cuplurilor stabile de același sex, cu sau fără copii, că fac parte din diversitatea bogată a familiilor care alcătuiesc societățile noastre, indiferent dacă un stat le recunoaște sau nu. Mai mult, amintește oficialul, în absența acestei recunoașteri, acestui grup de oameni i se interzice posibilitatea de a se bucura pe deplin de dreptul la viață privată și de familie, după cum este garantat în Convenția europeană a drepturilor omului (articolul 8). Acest lucru are un impact substanțial asupra vieții lor, transmite Comisia Europeană.
Ce soluții propun oficialii europeni
Potrivit comisarului Mijatović, statele europene ar trebui să permită cuplurilor formate din persoane de același sex recunoașterea juridică eficientă și nediscriminatorie, sub forma unei căsătorii civile, uniuni civile sau parteneriate înregistrate.
În final, comisarul punctează că că „principiul egalității în fața legii impune ca recunoașterea legală să fie disponibilă partenerilor de același sex” și că „absența recunoașterii legale pentru cuplurile de același sex constituie discriminare pe motiv de orientare sexuală”.
Cazul Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru
Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru formează un cuplu de aproximativ șase ani. Florin este membru ACCEPT, mișcarea ce militează pentru drepturile persoanelor LGBT de mai bine de 20 de ani. Partenerul său, Victor, este absolvent al Institutului Teologic Adventist. Cei doi au dat în judecată statul roman la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a atrage atenția asupra încălcării dreptului la viață private și de familie în România.
Florin și Victor recamă faptul că nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaștere și protecție a familiei lor. Nu pot sta unul lângă altul într-un cabinet medical sau în spital și nu pot decide pentru celălalt, în cazuri urgente. Bărbații au ales să facă acest pas nu pentru că își doresc să apară în presă sau să fie centrul atenției, ci prentru că „trebuie să demonstrăm legiuitorului roman că există o nevoie specială pentru reglementarea parteneriatului civil”, scria Hotnews.