Cine reprezintă România la Consiliul European: președintele sau premierul?

de: Diana Radu
07 01. 2019

Teodor Meleşcanu, Ministrul de Externe, a explicat că președintele reprezintă România la Consiliul Uniunii Europene în timpul președinției preluată de la 1 ianuarie. În cazul unor propuneri noi, este nevoie de mandat din partea Legislativului.

„Răspunsul tehnic este dat de două decizii ale Curții Constituționale, de pe vremea președintelui Traian Băsescu, potrivit cărora la Consiliul European merge președintele României. În cazul în care sunt probleme de tip economic și financiar poate să meargă primul-ministru. În ambele cazuri însă, este nevoie să existe un mandat din parte Parlamentului, atunci când se vine cu propuneri sau cu poziții noi din politica externă a României”, a declarat Teodor Meleșcanu, Ministrul de Externe.

Viorica Dăncilă, Prim-ministrul, a declarat recent că înţelege că preşedintele Klaus Iohannis vrea să meargă la Consiliul European, dar a menționat că preşedinţia Consiliului UE este deţinută de primul-ministru şi de Guvern şi că, în cazul României, e o situaţie atipică, o situaţie care nu crede că e benefică pentru România, potrivit G4media.

„Ar fi un lucru nefiresc. Am văzut când a venit cancelarul austriac Sebastian Kurz că a preluat ştafeta preşedinţiei. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută de primul ministru şi de către Guvern, este o regulă care trebuie respectată, deci tot ce înseamnă legislaţie europeană tot ce înseamnă a conduce consiliile pe diferite domenii, le conduc miniştrii din guvern şi primul ministru conduce preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a spus Viorica Dăncilă.

România va găzdui, pe durata președinției rotative a României la Consiliul UE (formatul care reunește miniștrii statelor membre), în luna mai la Sibiu și un summit al Consiliului European. La acest summit vor participa șefii de stat sau de guvern.

Întrebat de tensiunile interne din timpul mandatului preşedinţiei române, Meleşcanu a spus că există o propunere potrivit căreia astfel de dispute nu trebuie să devină subiect legat de rolul pe care ţara noastră îl va îndeplini la Consiliul Uniunii Europene.

„La ultimele negocieri, consultări politice care au avut loc anul trecut, preşedintele Călin Popescu-Tăriceanu a făcut o propunere privind acceptarea unui moratoriu pe perioada preşedinţiei, în care disputele interne care există să nu devină subiecte ale prezenţei României în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene”, a afirmat Meleşcanu.