România, înghițită de ape: ce se va întâmpla cu țara noastră în următorii ani

România, înghițită de ape: ce se va întâmpla cu țara noastră în următorii ani

Planeta noastră va suferi transformări radicale în urma încălzirii globale, pe parcursul următoarelor decenii, iar România se va număra printre teritoriile cele mai afectate.

Câteva sute de cercetători de la mai multe universități importante ale lumii au atras atenția de curând asupra unui trend îngrijorător. Bucăți semnificative de uscat vor fi înghițite de apă până la 2050. Acest trend va avea loc la nivel global și aproximativ 150 de milioane de oameni vor fi afectați.

Mai trist este modul în care vor avea de suferit românii din cauza acestei situații. În România, sunt în pericol să dispară Delta Dunării, dar și o parte din litoralul Mării Negre, după acum arată o hartă realizată de specialiști. În ultimii 80 de ani, nivelul Mării Negre a crescut cu 20 de centimetri, mai susțin cercetătorii de la Institutul Național Grigore Antipa. Acest volum de apă, deși nu foarte mare la prima vedere, a dus la acoperirea a sute de hectare de pământ.Un vortex polar lovește România! Iarna vine mai devreme și va fi cea mai grea din ultimii 30 de ani

Centrul American de Climatologie a realizat o hartă a hazardului la nivel global, iar aceasta a fost suprapusă peste așezările umane din zona litoralului de la noi. Din păcate, conform simulărilor realizate de experți, o mare parte din Delta Dunării este în pericol să dispară.

Până în 2050, zone întregi de la Sfântul Gheorghe până la Gura Portiței vor fi acoperite cu apă. Specialiștii de la Institutul Național de Cercetări Marine Grigore Antipa confirmă că nivelul Marii Negre a crescut și zeci de hectare de plajă au dispărut deja.

Deși pronosticul face referire la următorii 30 de ani, schimbări radicale ale reliefului vor deveni evidente mult mai repede decât atât. Harta realizată de cercetătorii americani arată că porțiuni din Mamaia, zona orașului Constanța, Agigea, Eforie, 2 Mai și Vama Veche ar putea fi grav afectate în următorii ani. Una peste alta, întreaga zonă riscă să dipară până în anul 2050. Punctual, pe cordonul dintre Eforie Nord și Eforie Sud, vor dispărea zeci de hoteluri, restaurante și case de vacanță.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI