România, groapa de gunoi a Europei: descoperirea șocantă din Portul Constanța

de: Puiu Alexandru
21 02. 2020

În ultimii ani, ai auzit probabil de mai multe ori sintagma legată de faptul că România este groapa de gunoi a Europei. Niciodată nu a fost însă mai clară această realitate decât după descoperirea recentă din Portul Constanța.

Nu mai puțin de 16 containere de gunoaie au aterizat subit în portul Constanța. Acestea au fost aduse din Marea Britanie, până când au fost depistate de către Garda de Coastă. Dincolo de această excepție fericită, sunt curios de câte ori s-a întâmplat și va mai întâmpla ca autoritățile române să nu mai fie la fel de eficiente.

După cum se poate vedea în imaginile alăturate, conținutul celor 16 containere surprinse de oficialii Gărzii de Coastă au fost un dezastru. Acestea au fost găsite în Portul Constanța Sud Agigea pe un vapor care tocmai venise din Marea Britanie.

În mod previzibil, conținutul containerelor din documente a fost cu totul altul. În teorie, ar fi trebuit să aibă la interior obiecte de uz casnic second hand. Nu a fost așa. Pe marginea cazului, oficialii Gărzii de Coastă au făcut o postare pe Facebook în care se pot vedea saci în care sunt aruncate la întâmplare castroane, pahare, obiecte electrocasnice, produse de sticlă sparte și foarte multe gunoaie diverse.

„În data de 20.02.2020, polițiștii de frontieră au efectuat controlul fizic la 16 containere descărcate de pe o navă, pavilion Olanda, sosită din direcția Marea Britanie, în Portul Constanța Sud Agigea. Astfel, s-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală figurează ca fiind obiecte de uz casnic second hand, acestea erau deșeuri inutilizabile”, a se arată în comunicatul postat online de Garda de Coastă.

Containerele sosite la Constanța erau deținute la momentul sosirii de o societate din București. În speța cu pricina, au fost cercetați doi cetățeni români, în vârstă de 36 și 33 de ani. De peste graniță, un britanic de 34 de ani face subiectul aceleeași anchete, pentru exportul sau importul de deșeuri. Partea bună, dacă o putem numi așa, este că toate containerele vor fi returnate expeditorului.

Ca referință, acțiunea polițiștilor de frontieră a avut loc sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și s-a desfășurat în cooperare cu lucrători din cadrul OPC, Garda de Mediu, Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud Agigea și DSP Constanța.