Deși mulți cred că România este înghesuită în oaza ei de haos, lupte pentru supremație, neajunsuri și incompetență, cercetătorii de la Universitatea Harvard au stabilit că țara noastră poate avea un viitor luminos.
Cercetătorii de la Harvard au realizat mai multe statistici privind economia mondială. În ceea ce privește complexitatea produselor, țara noastră se află pe locul 25. Austria, Cehia, Ungaria și Slovacia sunt primele în top devansând economii puternice precum cele din Italia și Franța.
Studiul este realizat în funcție de bunurile și serviciile cu un grad mai mare de prelucrare exportate în fiecare țară în parte. Principalii piloni responsabili pentru exportul românesc sunt transportul, componentele auto, mașinile și IT&C, potrivit studiului.
Din anul 2003 și până acum, România a adăugat pe lista sa 62 de noi produse, iar volumele de producție pentru acestea sunt destul de mari cât să conteze. Pentru a face o comparație, Austria și Ungaria, economii mai complexe decât România, și totodată mai dezvoltate, au 19 produse noi fiecare.
„România este o ţară cu o economie mai complexă decât ar indica la o primă vedere indicatorii ei, motiv pentru care PIB-ul este aşteptat să crească în medie cu 3% pe an până în 2028 (…)”, spun analiştii Harvard care au realizat studiul Atlas of Economic Complexity.
În clasamentul celor mai mari exportatori din lume, țara noastră ocupă locul 40, cu exporturi totale de 170 miliarde de dolari în anul 2018. Conform indicatorului PIB, România ocupă poziția 45 în topul celor mai bogate țări din lume, după o creștere de 5,2% pe an în perioada 2014-2018.