Cea mai proastă veste din ultima sută de ani. Se întâmplă cu economia planetei

Cea mai proastă veste din ultima sută de ani. Se întâmplă cu economia planetei
Cea mai proastă veste din ultima sută de ani. Se întâmplă cu economia planetei

Ne îndreptăm spre cel mai semnificativ declin pe timp de pace din ultimii 100 de ani! Anunțul a fost făcut de Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Mai multe detalii, în paragrafele următoare.

Cel mai mare declin pe timp de pace din ultimii 100 de ani

Econimia la nivel global va înregistra cea mai mare scădere pe timp de pace din ultimul secol, înainte de a se redresa, ușor, anul viitor, ca urmare a recesiunii provocate de pandemie.

Potrvit unei prognoze actualizate a organizației ce are sediul la Paris, economia globală se va contracta cu 6%, apoi va înregistra un avans de 5,2% în 2021, dacă, și doar dacă, pandemia de noul coronavirus va fi ținută sub control. În caz contrar, dacă ne vom confrunta cu un al doilea val de contagiune, PIB-ul global ar putea înregistra un declin de 7,6% înainte de a consemna o creştere modestă, de 2,8% în 2021.

„Până la finalul lui 2021, pierderile de venituri vor fi mai mari decât cele în cazul oricărei alte recesiuni precedente, în ultimii 100 de ani, pe timp de pace, ceea ce va avea consecințe sumbre și de lungă durată asupra cetățenilor, firmelor și guvernelor“, a apreciat economistul şef al OECD, Laurence Boone.

Ce se va întâmpla cu SUA, cea mai mare economie mondială

Oficialul i-a încurajat, totodată, pe șefii de guverne să nu evite cheltuielile finanţate prin datorii, pentru a sprijini investiţiile şi angajaţii cu salarii scăzute.

„Politicile monetare ultra-relaxate și nivelul mai ridicat al datoriei publice sunt necesare și vor fi acceptate atât timp cât activitatea economică și inflația sunt în scădere, iar rata șomajului este ridicată“.

Cea mai mare economie mondială, SUA, va înregistra, în 2020, un declin de 7,3%, urmat de o creştere de 4,1% anul viitor, iar în cazul unui al doilea val de COVID-19, în 2020, PIB-ul SUA ar putea scădea cu 8,5% înainte de a consemna o creştere modestă, de 1,9%, în 2021, avertizează OECD.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI