Criza gazelor naturale și decizia Rusiei de a nu mai furniza către Germania ridică mari probleme. Este posibil ca Berlinul să aibă parte de câteva ierni grele fără acces la gazele naturale rusești ieftine. Cu toate astea, oficiali de la Berlin sunt de părere că, cu ajutorul unor politici adecvate, Germania ar putea ieși mai rezistente din criză. De cealaltă parte, autoritățile germane se plâng de indecizia celorlate state UE. Cancelaria germană mai spune că România este esențială pentru planul Uniunii Europene de ieșire din criza energetică din acest an.
Germania a devenit tot mai dependentă de gazele naturale rusești și deciziile de reducere a producției de cărbune și de energie nucleară în ultimii ani. Toate aceste aspecte au lăsat guvernul german cu puține opțiuni bune pentru a gestiona situația. Este extrem de geru acum, atât pentru prețurile ridicate ale energiei, cât și consecințele geopolitice ale acestora.
Puține alte puteri europene sunt la fel de dependente de gazul rusesc ca Germania. Dar datele sugerează că această creștere bruscă a prețurilor îi face pe germani să fie mai deschiși.
Atât la cooperarea cu alte țări pentru energie, cât și la combustibili mai controversați. S-a pus problema chiar a energiei nucleare și cea realizată cu ajutorul cărbunelui, chiar dacă acestea nu sunt opțiuni viabile pentru Germania.
Pentru a atinge securitatea energetică, experții spun că Germania trebuie să colaboreze cu restul Europei pentru a conecta rețelele electrice și rețelele de conducte pentru a muta energia și combustibilul acolo unde este nevoie de ele și să își dubleze eforturile pentru a extinde producția de energie regenerabilă. Conform autorităților dela Berlin, România este esențială pentru planul Uniunii Europene.
Germania a ajuns în poziția în care poate schimba balanța lucrurilor, mai ales din punct de vedere energetic. Deciziile de la Berlin sunt esențiale în capacitatea Occidentului de a sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei. Ar putea avea un impact asupra coeziunii UE, potrivit analiștilor.
„U.E. și NATO în general vor sprijini Ucraina în mod robust. Dar, va fi nevoie de un nivel fără precedent de unitate energetică a U.E. Va fi nevoie ca Berlinul să continue efectiv să se reorienteze structural.
Să se îndepărteze de energia rusă într-un ritm fulminant pentru a demonstra restului blocului că sunt serioși; că vor să fie uniți. De atunci și până în urmă cu doar câteva luni, Germania nu a luat nicio măsură pentru a se diversifica din dependența energetică de Rusia.
De fapt, s-a agățat de ancore strategice precum gazoductele Nord Stream 1 și 2, care nu au făcut decât să sporească vulnerabilitatea strategică la înarmarea energetică a Rusiei.”, sunt de părere specialiștii în geopolitică, conform MorningConsult.
Aceștia au declarat că Berlinul are sarcina de a da un exemplu acum. Mai ales că a evitat șansa de a căuta alte surse de energie în urma anexării de către Moscova, în 2014, a regiunii ucrainene Crimeea.
Vestea bună pentru Berlin este că propria sa populație, precum și cele ale următoarelor două mari economii europene, au devenit din ce în ce mai dispuse să coopereze în domeniul energiei.
În acest context se caută noi modalități de a transporta gazele către UE, inclusiv Germania. În acest context, România este esențială pentru planul Uniunii Europene, spune Berlinul.
Cancelarul german și ministrul de resort încearcă să convingă statele est-europene, membre UE, România, Ungaria și Bulgaria, să semneze acordurile privind sistemele de transport al gazelor naturale.
Aceste sisteme sunt interconectate cu cel național românesc, iar acordurile interguvernamentale privind luarea de măsuri solidare de întrajutorare în caz de criză a gazelor, trebuiesc foarte bine stabilite.
Numai că, Germania încă așteaptă vești de la București, vești care încă nu se întrevăd.