Cum a ajuns România să-și facă credit cu dobândă mai mare decât Grecia

de: Claudiu Surmei
28 03. 2019

Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 3 miliarde de euro de pe piețele internaționale. Ministrul Eugen Teodorovici a explicat cum a ajuns România să-și facă credit cu dobândă mai mare decât Grecia. Decizia Guvernului este criticată însă de opoziție

România a împrumutat 1,35 de miliarde de euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 de milioane de euro pe 15 ani și încă 1,15miliarde de euro pe 7 ani. Eugen Teodorovici îi contrazice pe cei care spun că împrumutul a fost făcut fără transparență.

Ministrul de Finanțe a explicat cum a ajuns România să-și facă credit cu dobândă mai mare decât Grecia. „Fiecare ţară are nivelul său de rating, este percepută într-un fel sau altul, de la caz la caz. Dar comparaţi sau verificaţi proporţiile vis-a-vis de cum se împrumuta Grecia anul trecut, sau acum doi ani. Nu este o diferenţă de cost, suntem percepuţi pozitiv la nivel internaţional”, a declarat Eugen Teodorovici la Digi 24

România a făcut credit cu dobândă mai mare decât Grecia

Senatorul liberal Florin Câțu este de părere că împrumutul de pe piețele internaționale este o greșeală strategică a Guvernului României și că „ce a încercat să împrumute Guvernul de pe piaţa lcoală în prima parte a anului nu a mers cum a vrut, pentru că pe bănci s-au impus taxe.”

Senatorul a făcut o comparație cu anul 2013, când România s-a împrumutat în dolari, iar dolarul a crescut la maxime istorice, făcând ca dobânda să crească foarte mult.

„Aşa şi acum, ne împrumutăm în perioada în care urmează deprecierea leului faţă de euro. În SUA sunt primele semne că economia încetineşte, Europa încetineşte. Foarte prost făcute aceste emisiuni de obligaţiuni. Dintre cei responsabili nu va plăti nimeni, cum nu a plătit nici pentru cea din 2013, dar românii vor plăti vor fi taxe mai mari în viitor”, a declarat Florin Câțu.