12 dec. 2024 | 11:42

Este oficial. România a aderat complet la Schengen: „O decizie istorică”

News
Este oficial. România a aderat complet la Schengen: „O decizie istorică”
Verdictul așteptat de la Bruxelles

România se află în fața unui moment istoric, odată cu reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, care va decide aderarea deplină a țării noastre și a Bulgariei la spațiul Schengen. După ani de așteptare și veto-uri repetate din partea Austriei și Olandei, cele două state au renunțat la opoziția lor, deschizând drumul pentru eliminarea controalelor la granițele terestre.

Ședință decisivă la Bruxelles, pe tema Schengen

Update 11:30: Consiliul JAI a votat joi în favoarea aderării complete a României și a Bulgariei la spațiul Schengen.

„O decizie istorică. Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua. (…) Pentru companiile românești eliminarea controalelor va facilita comerțul și va reduce costurile logistice”, a susținut premierul Marcel Ciolacu în urma anunțului privind decizia pozitivă.

Mesajul transmis de Klaus Iohannis

„România este în Schengen cu drepturi depline. În această dimineață, la Bruxelles a fost luată decizia, cu aplicare din ianuarie 2025. O decizie așteptă prea mult timp. (…) Datorită eforturilor coordonate ale autorităților române și a demersurilor intense care s-au făcut la nivel politico-diplomatic – și vreau să evidențiez aici în special Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe, ne putem bucura, în sfârșit, de un drept binemeritat, dobândit în mod legitim de România.

Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un pas firesc și necesar în consolidarea statutului României de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și a imaginii externe a țării noastre.

Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană.”, a declarat și președintele Klaus Iohannis.

„O veste bună pentru România – suntem în Schengen cu drepturi depline! Începând cu 1 ianuarie 2025, eliminarea controalelor la frontiere va însemna circulație mai rapidă și mai simplă, timp petrecut la granițe considerabil redus, costuri logistice mai scăzute pentru companii și creșterea competitivității. Apartenența la Schengen consolidează poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei.

Deși țara noastră este de mult timp pregătită tehnic la nivelul exigențelor Schengen, ne-am confruntat cu o serie de obstacole pentru a căror înlăturare m-am implicat personal, astfel încât să obținem un rezultat pozitiv. Felicit toate instituțiile noastre parte din acest amplu efort și le mulțumesc, totodată, instituțiilor europene și tuturor statelor membre care ne-au susținut. România este și va rămâne o țară proeuropeană. De câte ori ne gândim la o viață mai bună și la un trai mai prosper, ne gândim la cum arată viața într-o țară occidentală, de multe ori auzim sloganul „vrem o țară ca afară”.

Ne dorim mai multe libertăți, mai multă Europă, nu mai puțină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor și valorilor europene sunt adversari ai democrației și ai libertății și vor izolarea țării noastre. România este o țară stabilă, o țară solidă și sigură! Direcția europeană rămâne singura noastră cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”, a transmis ulterior șeful statului, într-o postare pe Facebook.

Știrea inițială:

Reuniunea Consiliului JAI are loc astăzi la Bruxelles, iar pe ordinea de zi figurează adoptarea deciziei pentru eliminarea controalelor la frontierele interne terestre dintre România, Bulgaria și Ungaria. Potrivit anunțului publicat pe site-ul Consiliului UE, controalele vor fi ridicate începând cu 1 ianuarie 2025.

În cadrul ședinței, miniștrii europeni vor analiza și situația generală a spațiului Schengen, cu accent pe prioritățile legate de digitalizare și securitate. Ministrul de Interne al României, Cătălin Predoiu, va participa la întrunire, după ce a avut, marți, o discuție prin videoconferință cu omologul său maghiar, Sandor Pinter, pentru a pregăti subiectele de pe agendă.

„Președinția a introdus pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor adoptarea deciziei Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea”, se arată în anunțul oficial.

Austria, care până acum a blocat aderarea României la Schengen, și-a schimbat poziția. Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat: „Putem trece la următorul pas la Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE. După Schengen aerian, Schengen terestru este acum deschis pentru România și Bulgaria.”

Karner a justificat opoziția de anul trecut prin necesitatea combaterii migrației ilegale, afirmând că veto-ul Austriei a dus la o scădere semnificativă a numărului de migranți ilegali interceptați la granițele țării. El a menționat că în 2022, până în octombrie, au fost înregistrate 70.000 de treceri ilegale, în timp ce anul acesta numărul a scăzut la 4.000 în aceeași perioadă.

Schengen aerian și maritim, deja implementate

România și Bulgaria aplică deja integral normele Schengen începând cu 31 martie 2024, dată la care au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime interne. Decizia de astăzi va extinde acest regim și asupra granițelor terestre, marcând o etapă finală în integrarea completă în spațiul de liberă circulație al Uniunii Europene.

Cu toate acestea, pentru a preveni posibilele schimbări ale tiparelor migratorii, controalele la granițele terestre dintre România, Bulgaria și Ungaria ar putea fi menținute pentru o perioadă limitată de șase luni, conform prevederilor Art. 25a din Codul Frontierelor Schengen. Această măsură este susținută printr-o declarație comună semnată de România, Bulgaria, Austria și Ungaria.

Dacă verdictul va fi favorabil, de la 1 ianuarie 2025, controalele la granițele terestre vor deveni istorie, deschizând o nouă eră de mobilitate și integrare pentru România.

Parteneri
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din relația lor
Redactia.ro
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena
Click.ro
În timp ce furia americanilor crește, directorii din domeniul sănătății se regrupează după asasinarea directorului UnitedHealthcare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ghinionul lovește ca un trăsnet o zodie! Ar putea să rămână fără bani chiar acum, pe final de an!
Unica.ro
Doinita Oancea, manechin de ocazie. Vedeta a defilat spre deliciul tuturor
EVZ.ro
Andrei Rotaru de la Insula iubirii, imagine romantică alături de Cristina. Dovada că foștii concurenți se înțeleg din ce în ce mai bine după ultima împăcare
Spynews
Dispar mașinile pe benzină și motorină. Din 2025, înmatricularea va fi suspendată
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
FĂRĂ PENSII MĂRITE ÎN 2025! „Legea nu a putut să fie finanțată”
Mediaflux
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 12 decembrie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro