România amendată de Uniunea Europeană este o premieră rușinoasă

de: Puiu Alexandru
22 10. 2018

Cu scurt timp înainte să preia, prin rotație, președiniția Consiliului Uniunii Europene, România va intra în analele istoriei ca fiind prima țară amendată de către UE într-un astfel de set de circumstanțe.

Au existat de câteva luni speculații pe marginea unei amenzi din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene. Nu doar că s-au dovedit a fi adevărate, dar ne aflăm în situația penibilă în care țara noastră speră la o amânare de o lună în procesul cu Comisia Europeană. O cerere de amânare a fost transmisă în acest scop de la Ministerul Afacerilor Externe. Documentul cu pricina poate fi analizat integral în imaginea de mai jos.

Având în vedere situația din țara noastră și modul în care au fost ignorate doleanțele Uniunii Europene, probabilitatea ca această amendă să nu se materializeze este infimă. Ca referință, dacă va fi într-adevăr condamnată, România va fi prima țară care ajunge să dețină președinția Consiliului UE într-o astfel de situație. Cu alte cuvinte, Guvernul României ne face țara de răs în fața Europei.

Întregul șir de eveniment care ne-a adus aici a început în 2015, dar ultimul episod este mult mai recent. În 29 august 2018, Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru că autoritățile naționale – Guvernul și Parlamentul – nu au transpus, prin lege internă, o directivă europeană din anul 2015, pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Guvernul Dăncilă a încercat fără succes să amâne decizia Comisiei de a depune la instanță sesizarea. Iată că acum, când România este deja dată în judecată, Guvernul Dăncilă încearcă să obțină și de la instanță o amânare în proces, potrivit unor informații provenind din Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„În orice caz, sancţiunile pecuniare ce vor fi stabilite în cauza C-549/18 nu ar trebui să ignore faptul că, în legislaţia naţională, există norme care transpun, chiar şi parţial, Directiva 2015/849” – scrie, în adresa către CJUE, Radu Canțăr, un avocat din Craiova, pe care premierul Viorica Dăncilă l-a pus, în mai 2018, subsecretar de stat în MAE, agent guvernamental al țării în fața CJUE.

Practic, oficialii de la București sunt împăcați că va veni respectiva amendă, cel puțin asta reiese din formulările înaintate la Consiliul de Justiție al Uniunii Europene. Singura variabilă constă în momentul exact în care vom afla suma. Dacă nu era evident, amenda va fi achitată din bugetul de stat, iar motivul din spate ține exclusiv de inabilitatea politicienilor de a-și îndeplini obligațiile în fața UE. Se pare că a fost mai important să nu existe o lege națională pentre combaterea spălării banilor.